ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΚΚΕ Ιωαννίνων: Αντιδράσεις για κάμερες της «έξυπνης» πόλης

Εικόνα του άρθρου ΚΚΕ Ιωαννίνων: Αντιδράσεις για κάμερες της «έξυπνης» πόλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2022, 20:12
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την έντονη αντίδραση της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ προκαλεί ο σχεδιασμός του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη ενός συστήματος «οπτικών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και πολιτών, παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης».

Το σύστημα αυτό περιλαμβάνεται στην πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγους μήνες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν από τους συνολικά 17 Δήμους της χώρας στους οποίους απευθυνόταν η πρόσκληση της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» για υποβολή προτάσεων έργων, ενταγμένων σε ένα στρατηγικό πλάνο έξυπνης πόλης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών κατέθεσε ένα «πακέτο» δράσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται κι αυτό. 

Η σημερινή ανακοίνωση του ΚΚΕ έρχεται προφανώς είτε από κάποια, ενδεχομένως, δημοσιεύματα για το εγχείρημα της «έξυπνης» πόλης είτε από τις αναρτήσεις του ειδικού συμβούλου του Δήμου Ιωαννιτών στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και έξυπνης πόλης Ευάγγελου Καρβούνη.

Στην ανάρτησή του ο κ. Καρβούνης σημειώνει ότι το εν λόγω σύστημα θα αποτελείται από προηγμένες κάμερες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ένα προηγμένο λογισμικό διαχείρισης που ενσωματώνει αλγόριθμους προηγμένης ανάλυσης βίντεο (Neural Video Analytics) καθώς και το λογισμικό του Κέντρου Λήψεως Εικόνας. Σκοπός του συστήματος, όπως αναφέρει, η κεντρική εποπτεία και προστασία κρίσιμων σημείων μιας περιοχής/πόλης με αυτόματες οπτικές ειδοποιήσεις, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, η αποτροπή της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης σε σημεία όπως ράμπες ΑμεΑ, εισόδους πεζοδρόμων κλπ.

Σε επακόλουθη ανάρτησή του αναφέρει: «Ο Δήμος διευκρινίζει πως τα στοιχεία που θα συλλέγονται, δεν θα εμπίπτουν σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων».

Η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ κάνει λόγο για έναν «μεγάλο αδερφό» στα Γιάννενα και σημειώνει ότι η «επίκληση εγκατάστασης του συστήματος για ‘λόγους παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης’, λειτουργεί ως ‘τυράκι’ σε ένα υπαρκτό μεν πρόβλημα που διογκώνεται τεχνητά, με ‘φάκα’ την παρακολούθηση των πάντων».

Προειδοποιεί… δε τη δημοτική αρχή και αναρωτιέται αν αυτή «παίζει τον ρόλο του ‘λαγού’ δρομολογώντας αντιδραστικές εξελίξεις, όταν άλλες πόλεις με πολύ πιο οξυμένα κυκλοφοριακά προβλήματα δεν έχουν τολμήσει την υλοποίηση τέτοιων νοσηρών σχεδίων».

Παράλληλα, θέτει προς τους πολίτες τα εξής ερωτήματα: Ποιες είναι και από ποιον κινδυνεύουν οι «κρίσιμες» υποδομές;  Ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των συστημάτων; Ποια δεδομένα θα αποθηκεύονται; Ποιος θα έχει πρόσβαση στο υλικό παρακολούθησης;

ΣΧΟΛΙΑ
ΜΑΡΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
Οι κάμερες σας μάραναν !!! Εδώ δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back