ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι όμως η τσίμα δεν εξαφανίστηκε

Εικόνα του άρθρου Κι όμως η τσίμα δεν εξαφανίστηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2020, 15:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μικρό ψάρι που πιθανολογούνταν ότι είχε εξαφανιστεί, εντοπίστηκε στη λίμνη Παμβώτιδα. Πρόκειται για την περίφημη τσίμα (Pelasgus epiroticus, η επιστημονική της ονομασία). Ο εντοπισμός της έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το  Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου και υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής (Λάππας Κωνσταντίνος, Λάππας Ευάγγελος).

«Σε πείσμα των καιρών η ανέλπιστη εύρεση της τσίμας δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ακόμη υπάρχουν δυνατότητες αναστροφής της υποβάθμισης της οικολογικής αξίας της λίμνης Παμβώτιδας, αρκεί να υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των παραγωγικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι, με σκοπό τη μείωση του ευτροφικών συνθηκών που σχεδόν κάθε χρόνο παρατηρούνται στη λίμνη, ο Φορέας υλοποιεί πρόγραμμα, το οποίο αφορά δύο έργα: αφενός την παρακολούθηση της κατάστασης των ιχθυοπληθυσμών της λίμνης Παμβώτιδας και αφετέρου δράσεις και μέτρα ενίσχυσης των πληθυσμών του είδους της τσίμας.    

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φορέας έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (καθηγητή Ιωάννη Λεονάρδο) με σκοπό τον προσδιορισμό των απαραίτητων δράσεων για την ορθολογική διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της λίμνης Παμβώτιδας, καθώς και των μέτρων που απαιτούνται για την ενίσχυση των πληθυσμών της τσίμας στην Παμβώτιδα.

Το έργο προβλέπει:

I. Την αναζήτηση της Τσίμας στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και σε άλλους βιότοπους της ευρύτερης περιοχής.

II. Την εκτίμηση της κατάστασης των πληθυσμών του είδους και τη διερεύνηση των κινδύνων που το απειλούν.   

ΙΙΙ. Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των πληθυσμών του είδους στα υφιστάμενα ενδιαιτήματά του και επανεισαγωγής του σε  οικοσυστήματα από τα οποία πλέον έχει εξαφανιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back