Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας: Μελετάται...

Εικόνα του άρθρου Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας: Μελετάται...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2022, 18:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας προέκυψε όταν κατέφτασαν στα Ιωάννινα οι δύο πρώτες γερμανικές εταιρίες που ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό fund. Η Περιφέρεια Ηπείρου, πριν από δυόμισι χρόνια, ανέλαβε το πρότζεκτ (έχοντας συμπαραστάτη τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο… λόγω των γνωριμιών του στη Γερμανία) χτίζοντας παράλληλα ένα όραμα περί μιας γιαννιώτικης «silicon valley», με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να εκτινάσσει σε δυσθεώρητα ύψη, σε αρχική φάση, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου, ένα Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας αποτελεί απλώς μια κτιριακή εγκατάσταση με διαδικτυακές υποδομές (εν τω προκειμένω) που θα στεγάσει εταιρίες λογισμικού. Με την προσέγγιση αυτή, παρότι στον δημόσιο διάλογο (όχι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας)  έχουν κατατεθεί πιο «ανοιχτές», πιο σύγχρονες και πολυθεματικές αντιλήψεις, συνεχίζει να κινείται η Περιφέρεια, με τελικό προορισμό το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη δημιουργία του Κέντρου αυτού υφίσταται πρωθυπουργική δέσμευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την έχει επαναλάβει κατά την τελευταία του επίσημη επίσκεψη στην πόλη, τον Νοέμβριο του 2021.

Η μορφή υλοποίησης του έργου αυτού δεν είναι σαφής πάντως μέχρι σήμερα. Σημειωτέον ότι υπάρχει και το σύστημα των κρατικών ενισχύσεων, που σχετίζεται με την παρέμβαση μιας δημόσιας αρχής (σε επίπεδο εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό) και με το κατά πόσο θίγεται ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανένα σαφές πλαίσιο δεν υπάρχει ούτε για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Κέντρου. Όπως δεν υπάρχει καν χρονοδιάγραμμα, απαραίτητο για μεγάλες εταιρίες, όπως είναι η TeamViewer και η P&I. Οι εταιρίες αυτές στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια και αναμένουν το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας. Φέρεται δε να πιέζουν για την επίσπευση των διαδικασιών.

Παράλληλα, άλλες δύο εταιρίες, η Τ-Μοbile (Deutsche Telekom) και η λιανεμπορική εταιρία ένδυσης-υπόδησης Best Secret, έχουν μισθώσει κτίρια στην πόλη, στην οδό Ανεξαρτησίας και στη λεωφόρο Δωδώνης, για την ανάπτυξη call center και hub για την υποστήριξη των διεθνών ηλεκτρονικών πωλήσεων αντίστοιχα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επιχείρησε να δώσει χτες κάποιο χρονοδιάγραμμα για το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας στην έκταση των 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πεδινή απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η εκτίμησή του λοιπόν ήταν ότι μέσα στο καλοκαίρι, «θα είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στον ‘αέρα’ τη διακήρυξη του έργου… αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες». Την εκτίμηση αυτή δεν την κατέθεσε σε κάποια συνέντευξη Τύπου, αλλά… παρεμπιπτόντως κατά την έξοδό του, συνοδεία προσκεκλημένων (όχι όλων) τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στην οδό Νιάρχου. Στην οδό Νιάρχου παραβρέθηκε για να πει στα ΜΜΕ (όπως διαβάζουμε) το προφανές: ότι το έργο προχωράει, αλλά και για να απαντήσει «στον έναν που αντιδρά στο έργο»… Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μήνες, ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Παρεμπιπτόντως (και πάλι), ο κ. Καχριμάνης είπε ότι το data center, το οποίο έχει ζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, θα γίνει σε διπλανό από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας ακίνητο.

Προφανώς, τοποθετήσεις για τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν μπορούν να γίνονται… στο πόδι και στη μέση ενός υπό κατασκευή δρόμου, χωρίς μάλιστα επίσημες προσκλήσεις στα ΜΜΕ, από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας.

Για να δούμε όμως ποιες μελέτες έχουν γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου για το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τη «Διαύγεια» και μόνο. Το θέμα της υποδομής αυτής, που ο κ. Καχριμάνης την έχει τοποθετήσει σε ένα πλαίσιο «επανάστασης», δεν έχει έρθει ποτέ προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, παρά μόνο το καλοκαίρι του 2020 όταν «πέρασε» το αίτημα της παραχώρησης έκτασης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κι αφού είχε προηγηθεί απόφαση χωροθέτησης του Κέντρου από τον περιφερειάρχη.

Σύμφωνα λοιπόν με τη «Διαύγεια»:

  • Τον Μάιο του 2021 ανατέθηκε σε πολιτικό μηχανικό η εκπόνηση προγράμματος γενικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης (μάστερ πλαν) για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας έναντι 24.800 ευρώ (με ΦΠΑ).
  • Έναν μήνα μετά, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καχριμάνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου έχοντας στο γραφείο του ολοκληρωμένο το μάστερ πλαν των 153 σελίδων χωρίς όμως να το παρουσιάσει. Η παρουσίασή του δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Σ
  • Τον Ιούνιο του 2021, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», ανατέθηκε σε πολιτικό μηχανικό η ωρίμανση της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου έναντι 70.928 ευρώ (με ΦΠΑ).
  • Τον Ιούλιο του 2021, η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση της οικονομοτεχνικής μελέτης έναντι του ποσού των 24.180 ευρώ (με ΦΠΑ). Η παραλαβή της μελέτης έγινε πριν από λίγες ημέρες.
  • Στις 24 Ιανουαρίου του 2022, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να εγκρίνει την προσφυγή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης (το περίφημο άρθρο 32), λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει τη συλλογή στατικών στοιχείων που αφορούν το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας αυτής, που δεν έχει ανατεθεί ακόμη, ανέρχεται σε 74.400 ευρώ (με ΦΠΑ).

Επί της ουσίας ο τεχνικός σύμβουλος θα αναλάβει την ωρίμανση της μελέτης του έργου κατασκευής του πάρκου και θα ετοιμάσει και τα τεύχη δημοπράτησης, έχοντας μια προθεσμία έξι μηνών.

Μέχρι τότε,  υπάρχει ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει η προσδοκία ότι η περιφερειακή αρχή Ηπείρου θα εξηγήσει λεπτομερώς και επαρκώς τον σχεδιασμό, τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας και τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back