Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον δρόμο του Ταμείου Ανάκαμψης...

Εικόνα του άρθρου Στον δρόμο του Ταμείου Ανάκαμψης...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2021, 00:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, όπως αποκαλείται, έχει αναδειχθεί από την περιφερειακή αρχή Ηπείρου ως το μεγάλο της στοίχημα, και ακόμα πιο συγκεκριμένα ως το προσωπικό στοίχημα του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης εντάχθηκε το έργο κατασκευής του πάρκου» είναι λοιπόν ο τίτλος της σημερινής ανακοίνωσης της Περιφέρειας, μετά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Καχριμάνης. Το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει εγκριθεί όμως ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου. 

Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή εμφανίστηκε σίγουρη. Κι αυτό λόγω ενός εγγράφου με αποστολέα τον Μιχάλη Δρίτσα, διευθυντή Γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστου Δήμα, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο έρευνας και τεχνολογίας.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Καχριμάνης, δίνεται «το 'πράσινο φως' για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής του πάρκου που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, θα πρέπει να συνταχθεί πλέον το τεχνικό δελτίο του έργου, με προϋπολογισμό 24,7 εκατ. ευρώ. 

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Επί της ουσίας, αντιμετωπίζεται ως ένα πάρκο που θα στεγάσει εταιρίες που ασχολούνται με logistics, και δη των μεγάλων γερμανικών εταιριών P&I και TeamViewer, οι οποίες «υπάγονται» στο ίδιο επενδυτικό fund (Permira) και ήδη δραστηριοποιούνται στα Γιάννενα.

Μάλιστα, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θέλουν την TeamViewer να «βλέπει» τη μετακόμισή της στο νέο κτίριο μέχρι τις αρχές του 2023. Η  πίεση από τις εταιρίες φαίνεται να υπάρχει…

Η όλη υπόθεση του πάρκου τεχνολογίας προέκυψε από τις στεγαστικές ανάγκες που είχαν οι δύο εταιρίες (η μία στεγάζεται σήμερα στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και η άλλη σε κτίριο στην λεωφόρο Δωδώνης), με την Περιφέρεια Ηπείρου να ανταποκρίνεται στη... ζήτηση. Κι όλα αυτά με την προσδοκία ότι τα Γιάννενα θα γίνουν η νέα Silicon Valley και ότι θα δημιουργηθούν 1600 νέες θέσεις εργασίας, όπως λέγεται συνήθως με τον κ. Καχριμάνη. 

Η περιφερειακή αρχή, λοιπόν, νιώθει «τεράστιο άγχος για την υλοποίηση του έργου», όπως ειπώθηκε σήμερα. «Επειδή στόχος είναι το έργο να εκτελεστεί ως εμπροσθοβαρές, μας ζητάνε να προωθήσουμε το σχέδιο του τεχνικού δελτίου έργου στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε.  

Σε ποιο βαθμό «ωριμότητας» βρίσκεται όντως το πάρκο; Ο κ. Καχριμάνης υποστηρίζει ότι όλα είναι έτοιμα. «Έχουμε κάνει αρκετή δουλειά μέχρι σήμερα από τον Μάρτιο που μας έγινε η παραχώρηση των 40 στρεμμάτων, ετοιμάζουμε αρχιτεκτονικά για 15.,000 τ.μ. προωθήσαμε το Master plan και ό,τι άλλο μάς ζητήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και σήμερα μας ήρθε αυτή η έγκριση», είπε.

Η παραχώρηση της έκτασης 40 στρεμμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο.

Λίγο καιρό μετά ακολούθησε η ανάθεση της εκπόνησης του γενικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης (master plan) του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας σε πολιτικό μηχανικό της πόλης. Στις αρχές Ιουνίου έγινε δε και πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» για σύμβουλο που θα «ωριμάσει» την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου.

Όσον αφορά δε το master plan, αυτό ήταν έτοιμο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, το μάστερ πλαν των 153 σελίδων δήλωσε παρών στο γραφείο του περιφερειάρχη, με τον τοπικό Τύπο να αρκείται μόνο… στο εξώφυλλο, και όχι στο περιεχόμενο.

Προφανώς ένα τέτοιο μάστερ πλαν θα πρέπει να δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ, τους «δικαιούχους» των νέων υποδομών, τον τρόπο λειτουργίας του πάρκου, τα προσδοκώμενα οφέλη, την ανάλυση ρίσκου κ.λπ.

Άγνωστο παραμένει αν η περιφερειακή αρχή θα κάνει κάποια παρουσίαση του μάστερ πλαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι περιμένει πώς και πώς τη συνάντηση που θα γίνει στα Γιάννενα με Jorg Rockenhauser (Permira) και με τον Philipp Deutser από την TeamViewer Greece EPE. «Τους ενδιαφέρει να δούνε τι έχει γίνει μέχρι τώρα» είπε ο κ. Καχριμάνης.

Και η τοποθέτησή του για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας έκλεισε με μια ευχαριστήρια αναφορά στον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο! Κι αυτό επειδή, όπως είπε ο περιφερειάρχης, «ήταν εκείνος που γνώριζε τα στελέχη των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων να εγκατασταθούν στο πάρκο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back