Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κενό εξουσίας

Εικόνα του άρθρου Κενό εξουσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2023, 10:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από σχεδόν δύο μήνες, ακούστηκε στο δημαρχείο για πρώτη φορά η έκφραση «κενό εξουσίας». Τη στήριξε βασικά η αξιωματική αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή την αρνήθηκε λέγοντας ότι «όλα δουλεύουν κανονικά». Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη διαφοροποιήθηκε και στήριξε τη δημοτική αρχή, (που δεν εκτίμησε τη στήριξη, ωστόσο) στηρίζοντας παράλληλα τα κυβερνητικά επιχειρήματα για το νομικό χάος που έχει επέλθει στην αυτοδιοίκηση. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι δύο ακόμα παρατάξεις με ευθεία αναφορά στη ΝΔ διεκδικούν «χρίσμα» και κυρίως, ψηφοφόρους.

Προ των ειδών του Μαρτίου 2023 πια, υπάρχει κενό εξουσίας. Ακόμα και αν όντως «όλα δουλεύουν κανονικά» (που δεν δουλεύουν όλα, υπάρχουν διάφορα ζητήματα ανοιχτά στο δημαρχείο), δεν υπάρχει εκλεγμένος δήμαρχος.

Υπάρχει μάλιστα και ένα ιδιότυπο πολιτικό «ασυμβίβαστο», ο εκτελών χρέη δημάρχου να είναι και υποψήφιος βουλευτής κόμματος, σε εκλογές που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί.

Το κενό εξουσίας έχει ονοματεπώνυμα και πολιτική ευθύνη. Βασικός υπεύθυνος είναι ο σημερινός υπουργός Προστασίας Πολίτη, πρώην Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Τα νομοθετήματά του όχι μόνο αμφισβήτησαν παράνομα το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά είναι τόσο πρόχειρα, κακογραμμένα και εμβαλωματικά, που άφησαν ανακολουθίες.

Μια από αυτές, είναι η «σύγκρουση» του γράμματος του νόμου με τις εξαιρέσεις και τα δημιουργημένα προηγούμενα, καθώς και η πολιτική απροθυμία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να δώσει λύση, παρότι έχει πολιτικό προϊστάμενο πια-διορισμένο από τη ΝΔ. Μια μικρή «αχαριστία» από πλευράς κυβέρνησης, αναντίστοιχη με την αμέριστη πολιτική στήριξη που έδωσε στο νόμο Θεοδωρικάκου η (πασοκογενής βασικά) δημοτική αρχή...

Η επικύρωση της εκλογικής διαδικασίας που μείωσε τη δυναμική αποδοχής της δημοτικής αρχής και πρακτικά, τη διέσπασε, πήγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Και έχουμε ακόμα 7 μήνες μέχρι τις εκλογές και 9 μέχρι την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής. 

Και το κενό εξουσίας εντοπίζεται και στο εξής: θα μπορέσει να «αντέξει» σε δύσκολα θέματα η έτσι και αλλιώς μειοψηφική και με διαφαινόμενες παραταξιακές διαρροές, δημοτική αρχή;

ΣΧΟΛΙΑ
apotetoios
Αν ήταν με φαντασία η τωρινή πλειοψηφεία, θα παραιτούνταν από τα πόστα, ώστε να γίνουν νέες δημαιρεσίες για τα πόστα - για το 9μηνο που απομένει (ή πολιτικό εφτάμηνο). Αυτονόητο ότι θα έπιανε τα πόστα η παράταξη του προηγούμενου δήμαρχου! Αν γινόταν αυτό το φαντασιακό, τότε το πολιτικό 7μηνο που απομένει, θα έφερνε στη μνήμη των δημοτών, το τι εστί προηγούμενη δημαρχιακή παράταξη-διακυβέρνηση. Οπότε ΔΕΝ ΘΑ ΞΝΑΕΒΓΑΙΝΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023! Η φαντασία στην εξουσία!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back