ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προϋπολογισμός: Ήταν μια συνεδρίαση χωρίς εντάσεις

Εικόνα του άρθρου Προϋπολογισμός: Ήταν μια συνεδρίαση χωρίς εντάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2023, 12:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O προϋπολογισμός των 191 εκατ. ευρώ του Δήμου Ιωαννιτών για το 2023 «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Η συνεδρίαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, απόντος του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ λόγω της ασθένειάς του, έγινε σε σχετικά ήπιους τόνους, με τη συζήτηση να κινείται γύρω από τα έργα που η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι υλοποιεί και για τα οποία η αντιπολίτευση έχει μια διαφορετική άποψη.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, η διαμάχη διαχρονική επίσης: Η δημοτική αρχή είπε ότι είναι ρεαλιστικός, η αντιπολίτευση ότι είναι πλασματικός. Είναι γεγονός πάντως ότι οι προϋπολογισμοί δεν αποτυπώνουν ποτέ την πραγματική κατάσταση σε έναν Δήμο. Ο τρόπος με τον οποίο συντάσσονται όμως, είναι συγκεκριμένος.

Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη «Ιωάννινα_2023» έδωσε θετική ψήφο λέγοντας ότι η παράταξή της διαφωνεί με τις επιλογές της δημοτικής αρχής αλλά συμμετέχει γενικά στις διαδικασίες και καταθέτει τις προτάσεις της.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα έδωσε λευκή ψήφο, και οι υπόλοιπες παρατάξεις αρνητική ψήφο.

Στην όλη συζήτηση, δεν θα μπορούσε να λείψουν και οι εκτεταμένες αναφορές στον νόμο Θεοδωρικάκο και στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την υπερενισχυμένη εκπροσώπηση της παράταξης της πλειοψηφίας σε επιτροπές.

Ο Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε στη διαφωνία της παράταξης με τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου (σ.σ. η παράταξη του κ. Μπέγκα μαζί με την παράταξη του Λάζαρου Νάτση είχαν κάνει επίσης προσφυγή στο ΣτΕ) και ανέφερε ότι «η απόφαση του ΣτΕ ήταν μια νίκη της δημοκρατίας και ένα ηχηρό ράπισμα σε αυτούς που υποστήριξαν τα νομοθετήματα».

Υπενθύμισε δε ότι η δημοτική αρχή ήταν από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου. «Με δαπάνες του Δήμου, η δημοτική αρχή έκανε παρέμβαση κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ υπέρ των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων» είπε.

Διαβάστε: Οι προσφυγές, οι «νόμοι Θεοδωρικάκου» και οι δαπάνες

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό για τη λευκή ψήφο επί του προϋπολογισμού, ο κ. Μπέγκας είπε ότι «επιθυμούμε να βοηθήσουμε στην ομαλή λειτουργία του Δήμου, ειδικά σε μια  περίοδο που η ολόκληρη κοινωνία διαπιστώνει κενό εξουσίας».

Την αναφορά στο «κενό εξουσίας» έσπευσε να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου. «Δεν υπάρχει κανένα κενό εξουσίας. Όλες οι αρμοδιότητες των πολιτικών οργάνων του Δήμου και της δημοτικής αρχής, λειτουργούν πλήρως» τόνισε. Παράλληλα, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων Θεοδωρικάκου, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αυτή τη στιγμή οι επιτροπές είναι νόμιμες, ότι δηλαδή δεν έχει αλλάξει ο νόμος. «Κι όποιος έχει ζήτημα με τις αποφάσεις, μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια όργανα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τη λειτουργία των οργάνων όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, υπεραμύνθηκε λίγο αργότερα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back