ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κεφαλόβρυσο: Αίτημα για «μαρτυρικό χωριό»

Εικόνα του άρθρου Κεφαλόβρυσο: Αίτημα για «μαρτυρικό χωριό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2020, 16:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πριν 77 χρόνια, το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατεύματα όταν στις 10 Ιουλίου 1943 κάηκαν ζωντανοί 22 άνθρωποι και καταστράφηκαν ολοσχερώς 45 σπίτια.

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων σε μια λιτή εκδήλωση, και με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, την Τοπική Κοινότητα Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνήσιων Ηπείρου. Την ομιλία εκφώνησε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές επανορθώσεις και  του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Δημήτρης Χατζαρόπουλος.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης έκανε γνωστό ότι ο Δήμος κατέθεσε επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας την επίσημη αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού. «Είμαστε εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας ώστε το Κεφαλόβρυσο να μπει στον επίσημο χάρτη του Μαρτυρικού Δικτύου» τόνισε, ενώ για τις διαδικασίες αναγνώρισης του Κεφαλόβρυσου ως μαρτυρικού χωριού μίλησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού.

«Αυτή τη θηριωδία  δεν μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ, ούτε σαν Δήμος, ούτε σαν έθνος, ούτε σαν απλοί άνθρωποι… Μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν απαντήσεις, είναι όμως χρέος μας να συνεχίσουμε να τις αναζητούμε και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Σε αυτόν τον αγώνα ο Δήμος Πωγωνίου θα είναι αρωγός» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης.

Στις εκδηλώσεις τιμής παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, οι αντιπεριφερειάρχες Οδυσσέας Πότσης και Αγνή Νάκου κ.ά. Χαιρετισμούς απέστειλαν και οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης (ΝΔ) και Μερόπη Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ).

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με τη βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Ντεμίρης Γεώργιος, τη δεύτερη θέση έλαβε η Μεντή Ελευθερία και την τρίτη θέση έλαβε ο Τζιαβάρας Ηλίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back