ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΚΕΘΕΑ: Στον «πάγο» το νομοσχέδιο

Εικόνα του άρθρου ΚΕΘΕΑ: Στον «πάγο» το νομοσχέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2021, 18:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους-ες στο ΚΕΘΕΑ και την ανακοίνωσή τους, το προσχέδιο νόμου που έλαβαν, αντί πρόταση οργανισμού και που θα αποσάρθρωνε οριστικά το ΚΕΘΕΑ, προς το παρόν «παγώνει».

«Το Προσχέδιο γραφειοκρατικής μετάλλαξης και ουσιαστικής διάλυσης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο κατέθεσε επιτροπή που όρισε το διορισμένο από την κυβέρνηση Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, προξένησε τέτοιας έκτασης αντιδράσεις που δεν την περίμεναν οι εμπνευστές του αλλά –ομολογούμε– ούτε εμείς οι ίδιοι. Όσοι υπήρξαν μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, οι οικογένειές τους, όσοι διετέλεσαν εθελοντές ή μέλη προηγούμενων διοικήσεων, συλλογικότητες, κόμματα και δήμοι στήριξαν την προσπάθειά μας» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Το προσχέδιο συνάντησε πάνδημη αντίδραση, καθώς μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό οργανισμό, με αβέβαιες οικονομικές πηγές, αλλά με πλήθος νέων διοικητικών θέσεων, συγκεντρωμένων στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση, αρχικά αρνήθηκε ότι είναι νομοθετική πρόταση και έπειτα χαρακτήρισε «fake news» τις αντιδράσεις. Τώρα ωστόσο, σε ακόμα μια ανακολουθία που διαδέχεται μια επικοινωνιακή επίθεση με στρεβλά επιχειρήματα, πρακτικά υποχωρεί.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι-ες, τη Μ. Τρίτη 27 Απριλίου, εκπρόσωποι του Δ.Σ. του συλλόγου συναντήθηκαν με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και εξήγησαν ότι το προσχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου.

«Ως κατάληξη, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας, ζητήθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο, με ορίζοντα περίπου δύο μηνών, τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο σύλλογος τονίζει ότι «όλο το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει για μας μια ευκαιρία ουσιαστικού και δημοκρατικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες, ώστε να διαμορφωθούν οι δικές μας προτάσεις, με τη ματιά μας στραμμένη προς το μέλλον και προς την ελληνική κοινωνία».

Καταλήγει τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα αποτελέσματα του όποιου διαλόγου διεξαχθεί τους επόμενους μήνες θα τεθούν υπό την τελική κρίση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ. Του οργάνου το οποίο προσπάθησε να απαξιώσει πλήρως το Προσχέδιο, παρόλο που και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back