ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΚΕΘΕΑ Ήπειρος: Συνεχίζει να στηρίζει τους έχοντες ανάγκη

Εικόνα του άρθρου ΚΕΘΕΑ Ήπειρος: Συνεχίζει να στηρίζει τους έχοντες ανάγκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2020, 17:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος επισημαίνει μια σειρά ενδιαφέροντα σημεία, σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ακόμα μεγαλύτερη σε συνθήκες αυτοπεριορισμού.

Έχει προσαρμόσει τη λειτουργία του, ώστε να συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προστασία της δημόσιας υγείας, των εξυπηρετούμενων και των εργαζομένων του.

Τα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ (Γιάννενα, Άρτα, Ηγουμενίτσα) οι χώροι πρώτη επαφής με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για τους ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ουσιών ή εξαρτητικές συμπεριφορές, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με αυστηρά μέτρα πρόληψης και μόνο μέσω  τηλεφωνικών ή ατομικών συνεδριών.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης στα Ιωάννινα για μέλη οικογενειών και σημαντικούς άλλους. 

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με αυστηρή τήρηση του απορρήτου.

Ακόμα, τονίζει ότι η πανδημία ενδέχεται να πλήξει περισσότερο τους ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ή εξάρτησης, καθώς η κατάσταση της υγείας τους είναι ήδη επιβαρυμένη.

            Τα μέχρι στιγμής μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μονάδες διαμονής, όπως οι θεραπευτικές κοινότητες στην κοινωνία και τις φυλακές, και οι ξενώνες της επανένταξης.
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού σε όλες τις μονάδες και φάσεις των θεραπευτικών προγραμμάτων. Οι ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και εκπαιδευτικές  δραστηριότητες έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται δια ζώσης και, όπου είναι δυνατόν, αξιοποιούνται εργαλεία τηλεπικοινωνίας.
  • Παύση όλων των παραπομπών εξυπηρετουμένων από τη μία φάση/μονάδα των θεραπευτικών προγραμμάτων στην άλλη (Υπάρχει φυσική παρουσία του θεραπευτικού προσωπικού στην Θεραπευτική Κοινότητα).
  • Αναστολή λειτουργίας του Προγράμματος Συμβουλευτικής Κρατουμένων (αρχική φάση θεραπείας) στο Κατάστημα Κράτησης,  Ιωαννίνων στο Σταυράκι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σωφρονιστικό σύστημα.
  • Απομάκρυνση εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και τοποθέτησή τους σε θέσεις που δεν απαιτούν επαφή με εξυπηρετούμενους.
  • Εφαρμογή συστημάτων κυκλικής, εκ περιτροπής παρουσίας στους χώρους εργασίας και τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back