Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καχριμάνης: «Να φύγει ο Σκουρλέτης»

Εικόνα του άρθρου Καχριμάνης: «Να φύγει ο Σκουρλέτης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2018, 20:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης για τον «Κλεισθένη» και στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με τις πολιτικές τοποθετήσεις να μην ξαφνιάζουν.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, στο πνεύμα της θέσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου από το μηδέν, αλλά και την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών. «Στερείται σοβαρότητας αυτός ο υπουργός. Να φύγει από τη θέση του…» είπε με έντονο ύφος.

Κατά τα άλλα, στην τοποθέτησή του, αν και επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ότι «κανείς δεν φοβάται την απλή αναλογική», την ίδια ώρα εκτίμησε ότι με το προτεινόμενο σύστημα «θεσμοθετείται η συναλλαγή». «Περιφέρειες και Δήμοι θα εγκλωβιστούν σε συναλλαγές και εκβιασμούς για ένα αξίωμα και μόνο» είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής έρχεται να εξυπηρετήσει «πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης εκτός του χώρου της τοπικής αυτοδιοίκησης» ενώ υπογράμμισε τη σταθερή θέση των πολέμιων της απλής αναλογικής περί «ακυβερνησίας». Μάλιστα, με έναν περιπαικτικό τρόπο, υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι «αν υπήρχε απλή αναλογική (σ.σ. στις εκλογές του 2015), η ίδια με το 35% με τα χέρια στην ανάταση, θα ήταν παρελθόν από καιρό και δεν θα ακούγαμε τον κάθε Σκουρλέτη να κάνει προτάσεις».

Από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής», ο Βασίλης Τσίκαρης εκτίμησε ότι η όλη συζήτηση για την απλή αναλογική έρχεται να αποδείξει πόσο ιδεολογικό και βαθιά πολιτικό είναι το όλο ζήτημα. «Ο ατομικισμός έναντι της συλλογικότητας είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο όσων αντιδρούν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής» τόνισε. «Για εμάς, η απλή αναλογική αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την λαϊκή βούληση, αναβαθμίζει τον ρόλο του κάθε συμβούλου και του προσδίδει την προσωπική υπευθυνότητα που πρέπει να τον διακρίνει απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες που τον τιμούν. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά σε προβλήματα τοπικού επιπέδου» πρόσθεσε. Στη συνέχεια έφερε δύο μεγάλα ζητήματα –τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ και τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης-, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη των δύο θεμάτων θα ήταν διαφορετική, αν υπήρχαν συλλογικές διαδικασίες.

Υπέρ της απλής αναλογικής, εκφράστηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας. Ο κ. Ζάψας ανέφερε ότι το εκλογικό αυτό σύστημα έρχεται να άρει τη μονιμότητα δημάρχων και περιφερειαρχών και υποστήριξε ότι «τα περί ακυβερνησίας είναι κατασκευάσματα των πολέμιων της απλής αναλογικής». Κατέληξε λέγοντας ότι «χίλιες φορές να συγκρουστούμε και να βρούμε κάτι καινούριο, παρά να συνεχίσουμε με κάτι παλιό». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε από την πλευρά της ότι ο «Κλεισθένης» έρχεται να φέρει «νέα βάρη στις πλάτες των φορολογούμενων» και ότι «αποτελεί επιταγή του τρίτου μνημονίου».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος απουσίαζε από τη συνεδρίαση, αλλά η παράταξη κατέθεσε γραπτά την άποψή της, η οποία δεν αναγνώστηκε στο σώμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back