Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κάτω Πεδινά: Τι θα γίνει με δύο θρησκευτικά μνημεία

Εικόνα του άρθρου Κάτω Πεδινά: Τι θα γίνει με δύο θρησκευτικά μνημεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2022, 16:56
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου υπάρχουν δύο ναοί, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Αγίου Αθανασίου. Και οι δύο ναοί, που είναι χαρακτηρισμένοι ως μνημεία, είχαν υποστεί βλάβες κατά τον σεισμό της 15ης Οκτωβρίου του 2016.

Το υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Λίνα Μενδώνη σε απαντητικό της έγγραφο στο πλαίσιο ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο των Κάτω Πεδινών Ευ. Γκίκα.

Η κα Μενδώνη αναφέρει ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Δράσης του έτους 2022 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έργο για την πλήρη αποκατάσταση του τρούλου του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, βάσει εγκεκριμένης τεχνικής έκθεσης, η οποία συντάχθηκε με μέριμνα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ναού.

Όσον αφορά τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, προς το παρόν έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης του έτους 2022 η εκπόνηση της στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης, «προκειμένου να είναι δυνατή η χρηματοδότηση και υλοποίηση έργου αποκατάστασης του ναού» όπως αναφέρει η κα Μενδώνη.

Kαι στους δύο ναούς, σύμφωνα με την απάντηση της υπουργού, μετά τον σεισμό, είχαν γίνει επείγουσες στερεωτικές εργασίες, με υποστυλώσεις και περιδέσεις των επικίνδυνων τμημάτων.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back