Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούνται οι αιτιολογημένες απολύσεις και η ευθύνη εργολάβων

Εικόνα του άρθρου Καταργούνται οι αιτιολογημένες απολύσεις και η ευθύνη εργολάβων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2019, 22:42
ΕΛΛΑΔΑ

Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση στο παρά πέντε της ψηφοφορίας, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση δύο τροπολογίων στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αλλά και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Ειδικότερα με την τροπολογία καταργούνται διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν την θεσμοθέτηση του βάσιμου λόγου απόλυσης στο εθνικό μας δίκαιο, την συνυπευθυνότητα μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση εργασίας ή έργου και του εργολάβου ή υπεργολάβου, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και τις αλλαγές στις ημερομηνίες στην περίπτωση της συμφιλιωτικής διαδικασίας, καταργεί με τροπολογία, το υπουργείο Εργασίας.

Βάσει της τροπολογίας, καταργούνται από την έναρξη ισχύος τους και εφεξής, οι διατάξεις α) του νόμου 4554 του 2018 που προβλέπουν την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν. 4554/2018). Αν δηλαδή οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους,

β) του νόμου 4611 του 2019 που θεσμοθετούν το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) και

γ) επίσης του νόμου 4611 του 2019 για την την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν. 4611/2019).


Συντάξεις

Με τη δεύτερη τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που απονέμονται από τον ΕΦΚΑ ή επανυπολογίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016.


Οι αντιδράσεις

«Φέρνουν στα κλεφτά μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κατάθεση των τροπολογιών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση». Προσθέτει ότι «καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους».

«Και νομοθετούν καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια», σχολιάζει για την κυβέρνηση, για να συμπληρώσει πως «ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ», σχολιάζει καταληκτικά ο κ. Τσίπρας.

«Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. «Είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό από την κυβέρνηση. Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν γίνει αυτά. Τον ξεπεράσατε κάνοντας κακή αντιγραφή του. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην παραβίαση του κανονισμού» ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο κατήγγειλε την τροπολογία ότι έγινε κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ για να διευκολυνθούν οι απολύσεις.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης έγραψε στο twitter: «Η ΝΔ μόλις κήρυξε πόλεμο εναντίον του πολιτικού πολιτισμού φέρνοντας (3 ώρες μετά την ανακοινωθείσα εκκίνηση της ψηφοφορίας και λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία) δύο  άσχετες τροπολογίες που θίγουν εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Έτσι, ένα ήδη απαράδεκτο νομοσχέδιο διανθίζεται με πραξικοπηματικές  τροπολογίες. Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε από την διαδικασία στηλιτεύοντας την επιλογή της κυβέρνησης να πλήξει τόσο νωρίς τον πολιτικό πολιτισμό που διακήρυσσε έως λίγο πριν ο πρωθυπουργός».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back