ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συντάξεις, αυτό το… δίκοπο μαχαίρι

Εικόνα του άρθρου Συντάξεις, αυτό το… δίκοπο μαχαίρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2018, 22:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με υποσχέσεις μέσω «ενδείξεων, σχολιασμών και επιδοκιμασιών» από αξιωματούχους της ΕΕ ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, αλλά και με επίθεση στη ΝΔ για το ασφαλιστικό, πέρασε από τα Γιάννενα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος βρέθηκε στα Γιάννενα για εσωτερική ημερίδα του ΕΦΚΑ, με του οποίου τους εργαζόμενους και τους διευθυντές μίλησε και στη συνέχεια, είχε μια σύντομη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη.

Ο υφυπουργός στάθηκε σε δύο σημεία.

Το πρώτο, είναι ότι οι «σχολιασμοί, οι επιδοκιμασίες, οι διαπιστώσεις όλων των αξιωματούχων της ΕΕ επιβεβαιώνουν τις δικές μας προβλέψεις ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περικοπές συντάξεων στο μέλλον».

Το δεύτερο, ότι «το σύστημα ασφάλισης απειλείται από τη Νέα Δημοκρατία και τις εξαγγελίες της για κατά προτίμηση των ασφαλισμένων ασφάλιση στο δημόσιο ή σε άλλο σύστημα».

Ο κ. Πετρόπουλος έκανε με αυτό τον τρόπο και ένα προεκλογικό σχήμα «μαστιγίου-καρότου» με βάση το ασφαλιστικό, επάνω στο οποίο θα στηριχτούν πολλά πράγματα το επόμενο διάστημα.

Διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ερχομός των τεχνικών κλιμακίων έχει σχέση με τη διάψευση προσδοκιών για τις συντάξεις, λέγοντας ότι είναι προγραμματισμένος και πως «τα κλιμάκια είναι σε διαρκή επαφή μαζί μας, τα στοιχεία είναι γνωστά σε όλους και επιβεβαιώνουν αυτά που έχουμε πει».

Για το δεύτερο σκέλος, παρέπεμψε στην περίπτωση του επικουρικού ταμείου της Εθνικής Τράπεζας. «Το 2005 σταμάτησε η ασφάλιση στον οικείο φορέα και έτσι έμεινε το ταμείο χωρίς ασφαλιστικά κεφάλαια και από τον Δεκέμβριο του 2017 δεν δίνει (σ.σ. επικουρική) σύνταξη στους ανθρώπους αυτούς. Το ίδιο θα συμβεί για όλη την Ελλάδα η υποχρεωτική, δημόσια επικουρική ασφάλιση, υπό την έννοια της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας».

Κατήγγειλε επίσης την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για οριζόντια μείωση 5% στην κύρια ασφάλιση, λέγοντας ότι «θα μειώσει κατά 2 δις ευρώ ετησίως τα έσοδα από εισφορές για τις συντάξεις» και πρόκρινε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση σε συγκεκριμένες ομάδες που είναι επιβαρυμμένες. «Είναι αναπόφευκτη η μείωση από την πρώτη χρονιά από τη ΝΔ που έκοψε ήδη πολλές φορές τις συντάξεις» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Θεωρούμε ότι στον ίδιο το λαό στηρίζεται η προσπάθεια για την κοινωνική ασφάλιση. Είναι αγαθό που δεν θα επιτρέψουμε να μπει σε κίνδυνο» τόνισε και υπεραμύνθηκε της ρήσης του πρωθυπουργού για το προσδόκιμο ζωής, λέγοντας ότι «το προσδόκιμο είναι δείκτης που χρησιμοποιείται για τα δημοσιονομικά».

Ο κ. Πετρόπουλος κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ως αθετούσα υποσχέσεις για τις «γρήγορες συντάξεις», λέγοντας ότι από το 2015 μέχρι τον περασμένο μήνα, έχουν προωθηθεί 725.000 περίπου υποθέσεις συντάξεων. «Το 2012 μιλούσε ο κ. Βρούτσης για ‘σύνταξη σε μια μέρα το 2014’ και αντί γι αυτό, παραλάβαμε αυτή την τεράστια εκκρεμότητα» πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. «Έχουμε 39.000 κύριες συντάξεις και 27.000 εφάπαξ που περιμένουν. Μέσα στους πρώτους μήνες του ’19 θα είμαστε σε πολύ καλό σημείο» εκτίμησε, κατηγορώντας και πάλι τη ΝΔ ότι «οι επικουρικές καθυστέρησαν και λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».


Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι υπάρχει η πρόθεση να μην περικοπούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξαγγέληθηκαν στη ΔΕΘ. Εκτίμησε ότι οι προτάσεις θα γίνουν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προετοίμασε για αρχές διαδικασιών συνταγματικής αναθεώρησης, στις αρχές Νοεμβρίου.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back