ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Στους αυτονομιστές η πλειοψηφία των εδρών

Εικόνα του άρθρου Καταλονία: Στους αυτονομιστές η πλειοψηφία των εδρών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2017, 04:05
ΚΟΣΜΟΣ

Νικητής για πρώτη φορά είναι το κεντροδεξιό Κόμμα των Πολιτών, το οποίο τάσσεται υπέρ της ενότητας της Καταλονίας με την Ισπανία. Ωστόσο την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο κατέχουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων το Κόμμα των Πολιτών καταλαμβάνει 36 έδρες, ενώ τα αποσχιστικά κόμματα συγκεντρώνουν περίπου 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου. 

Την δεύτερη θέση  φαίνεται πως παίρνει το κόμμα του Κάρλες Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία», με 34 έδρες αν και και τα exit poll το έφερναν στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%. Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ, υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε ότι «η δημοκρατία της Καταλονίας κέρδισε την μοναρχία του άρθρου 155» και ζήτησε και την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών που κρατούνται στις φυλακές. 

Οι εκλογές επιβλήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, έπειτα από τα γεγονότα που ακολούθησαν τη μονομερή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back