Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξαρτησία η Καταλονία, μέτρα η Ισπανία (upd)

Εικόνα του άρθρου Ανεξαρτησία η Καταλονία, μέτρα η Ισπανία (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2017, 20:41
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξαρτησία την περιφέρειας από την Ισπανία ψήφισε το καταλανικό κοινοβούλιο.

Ψήφισαν 84 επί συνόλου 135 βουλευτών. Υπέρ ψήφισαν 70 βουλευτές, 10 κατά και δύο λευκά.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Στο άκουσμα της απόφασης χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.



Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε κάνει λόγο για «ανεξάρτητο κράτος που έχει τη μορφή Δημοκρατίας». Οι περιφερειακοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι έψαλαν τον ύμνο της ανεξαρτησίας, απούσας της αντιπολίτευσης.

Επίσης, με το ψήφισμα ζητείται από την Εκτελεστική εξουσία της Καταλονίας να διαπραγματευτεί την αναγνώριση του κράτους στο εξωτερικό, την ώρα, που καμία χώρα δεν στήριξε τους οπαδούς της ανεξαρτησίας.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Λίγο αργότερα η Γερουσία στη Μαδρίτη ψήφισε τα μέτρα για την παύση της καταλανικής κυβέρνησης 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, σημειώνοντας πως «η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Η πρώτη κίνηση θα είναι η αντικατάσταση του Πουτζντεμόν και των τοπικών υπουργών.

Επιπλέον, από τη στιγμή που κοινοποιηθεί  η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας, ο Πουτζντεμόν και οι τοπικοί υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της στάσης και της εξέγερσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, κινείται η διαδικασία σύλληψής τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σχολίασε στο Twitter: «Για την ΕΕ δεν έχει αλλάξει κάτι: Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει τη δύναμη του διαλόγου αντί του βίαιου διαλόγου».

Μέσω του Twitter απάντησε και ο Κάρλες Πουτζντεμόν στον Ντόναλντ Τουσκ: «Όπως γνωρίζετε, εμείς οι Καταλανοί πάντα προκρίνουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων».


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Παράτυπη» χαρακτήρισε την απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, ο γενικός γραμματέας του Podemos (Μπορούμε) Πάμπλο Ιγκλέσιας και κατηγόρησε τα κόμματα που συμμετέχουν στον καταλανικό κυβερνητικό συνασπισμό ότι «δίνουν πάτημα» στην εκστρατεία καταστολής της κεντροδεξιάς ισπανικής κυβέρνησης Ραχόι. 

Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε πριν από λίγο ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε αντιδρώντας στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την κατανόησή της απέναντι στην καταλανική κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας Φιόνα Χίσλοπ, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).


Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου, προκειμένου όπως είπε σε διάγγελμά του μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου «να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα». 

Ο Ραχόι είπε ότι αποφάσισε να αποπέμψει την κυβέρνηση της Καταλονίας και τον πρόεδρό της Κάρλες Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, ανέφερε ότι ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Στο μεταξύ η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης».

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back