ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συνέλαβαν τον Κάρλες Πουτζντεμόν (upd)

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Συνέλαβαν τον Κάρλες Πουτζντεμόν (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2018, 22:42
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη σήμερα στη Γερμανία ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, πέντε μήνες μετά την αυτοεξορία του από την Ισπανία και αύριο θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή. Κατηγορείται για «στάση» (διοργάνωσε ένα «παράνομο» δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο) και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών, όπως και άλλοι 12 αυτονομιστές πολιτικοί.

«Η ακρόαση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να εξακριβωθεί η ταυτότητα του συλληφθέντος. Το δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στο Σλέσβιχ θα αποφασίσει στη συνέχεια αν ο κ. Πουτζντεμόν θα πρέπει να κρατηθεί» μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία, ανέφερε η ανακοίνωση.

Χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας καταλανικές σημαίες, κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρκελώνης, μετά τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αυτονομιστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ράμπλας, την κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» και «Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας».

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πόλη, φωνάζοντας «Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή!»

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ενώ ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων διαδήλωνε ειρηνικά, κρατώντας καταλανικές σημαίες, τα πνεύματα ήταν οξυμένα μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ριζοσπαστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας (CDR), που προκρίνει την άμεση ρήξη με τη Μαδρίτη.

Κοντά στο κτίριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας, ορισμένοι έριξαν κάδους απορριμμάτων εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν απωθώντας το πλήθος με γκλόμπ, αλλά και ακόμη και με πυροβολισμούς στον αέρα.

Μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαδηλωτές φώναζαν «Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή». Παρά τις προσπάθειες του Πουτζντεμόν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα για την αυτονομία, καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τον στήριξε.

Φτάνοντας έξω από το προξενείο της Γερμανίας ορισμένοι ύψωσαν φωτογραφίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας είχαν ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. Άλλοι, κρατούσαν πλακάτ με τη φράση, στα γερμανικά, «Ελευθερώστε τον πρόεδρό μας, μη γίνεστε συνένοχοι».

Ορισμένοι πολιτικοί, όπως η Έλσα Αρτάντι, μια βουλευτίνα προσκείμενη στον Πουτζντεμόν, ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία.

Σύμφωνα με το καταλανικό ραδιόφωνο, μέλη των CDR απέκλεισαν δρόμους προκαλώντας μποτιλιαρίσματα, όπως είχαν κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, στις δύο απεργίες που κηρύχθηκαν στην Καταλονία μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.


ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Πουτζντεμόν στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν βάσει ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία.

Όταν συνελήφθη, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ζοάν Μαρία Πικέ, κατευθυνόταν στο Βέλγιο.

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Ισπανία γνωστοποίησε σήμερα ότι εργάζεται στενά με τους ομολόγους του στη Γερμανία και στην υπηρεσία Eurojust της ΕΕ προκειμένου να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης να καταστεί αποτελεσματικό.

Η σύλληψή του επιδεινώνει την κρίση στην Καταλονία που ξέσπασε πέρυσι όταν η περιφέρεια προχώρησε σε συμβολική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να τη θέσει υπό επιτροπεία.

Την περασμένη Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι 25 ηγέτες της Καταλονίας θα πρέπει να δικαστούν για εξέγερση, κατάχρηση ή ανυπακοή στο κράτος.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισε επίσης την προφυλάκιση πέντε αυτονομιστών ηγετών. Η προφυλάκισή τους προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη την Καταλονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back