ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: μια σύγχρονη επιδημία

Εικόνα του άρθρου Καρδιακή ανεπάρκεια: μια σύγχρονη επιδημία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2022, 13:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Αύριο 6 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, γιατροί, νοσηλευτές και φοιτηιτές του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, με στόχο να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να επιλύσουν τυχόν απορίες που αφορούν την καρδιακή ανεπάρκεια. Υπεύθυνη της Ομάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής είναι η καθηγήτρια Καρδιολογίας Μαρία Νάκα. Στην ομάδα συμμετέχουν οι γιατροί: Άρης Μπεχλιούλης, Λάμπρος Λάκκας, Αηδόνης Ράμμος, Ηλίας Γκαρτζονίκας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και άλλους ιστούς του σώματος. Τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι: λαχάνιασμα ή δύσπνοια στη μικρή σχετικά προσπάθεια ή ακόμα και στην ηρεμία, εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες και τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, έντονα συμπτώματα, κακή υγεία και ποιότητα ζωής. Παλιότερα οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ζούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σήμερα χάρη στις προσπάθειες για πρώιμη διάγνωση, τη στενή παρακολούθηση, την ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική και άλλη θεραπεία, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια καταφέρνουν και απολαμβάνουν πολύ περισσότερα χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, ενώ 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων μόλις οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. «Από αυτά και μόνο τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα της Καρδιακής Ανεπάρκειας στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο, αν και δεν έχει καταγραφεί συστηματικά» σημειώνεται. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμώνται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς. Οι δε νοσηλείες λόγω της ασθένειας αυτής απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Η Β’ Καρδιολογική Κλινική παραθέτει στην ανακοίνωσή της κάποια στοιχεία για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Όπως σημειώνει, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, μοναδικό στη Βορειοδυτική και τη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου. Το Ιατρείο λειτουργεί από το 2014 και παρακολουθεί πλέον πάνω από 500 ασθενείς.

 Οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια συχνά χρειάζονται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δομές Υγείας. Για τη διευκόλυνσή τους, όσοι από τους ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση, παρακολουθούνται από το Ιατρείο σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ιδιώτες γιατρούς, γενικούς γιατρούς (σε Αγροτικά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας), καρδιολόγους σε περιφερειακά νοσοκομεία της περιοχής.

Επίσης, το Ιατρείο συνεργάζεται με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που είναι και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στη χώρα.

Στο πλαίσιο της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας,  λειτουργούν τα εξής ειδικά ιατρεία που στοχεύουν στην παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών φροντίδας: Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, Ιατρείο Βηματοδοτών-Αρρυθμιών, Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας-Καρδιοαναπνευστικής Κόπωσης, Ιατρείο Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων- Μυοκαρδιοπαθειών, Ιατρείο Σοβαρής Καρδιακής Ανεπάρκειας & Πνευμονικής Υπέρτασης, Post- COVID Καρδιολογικό Ιατρείο

Οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα τηλέφωνα 2651099504/99505/99847.

Αναφέρεται δε ότι πάνω από το 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύονται στη Β’ Καρδιολογική κλινική πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες για καρδιολογικές κλίνες. Η μέση διάρκεια νοσηλείας αυτών των ασθενών στην κλινική φθάνει τις 9 ημέρες. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια νοσηλεύεται και σε άλλες κλινικές – κυρίως παθολογικές.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, στην ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www.bcardio.gr/index.php/el/.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back