ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: ενημέρωση από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική

Εικόνα του άρθρου Καρδιακή ανεπάρκεια: ενημέρωση από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2023, 13:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει ενημερωτική δράση την Παρασκευή 5 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Μιχ. Αγγέλου.

Την ενημέρωση για την καρδιακή ανεπάρκεια στους πολίτες θα κάνουν γιατροί, νοσηλευτές και φοιτητές του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα συχνό κλινικό σύνδρομο που αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη των περισσότερων καρδιακών παθήσεων. Άνθρωποι άνω των 40 ετών έχουν 1 στις 5 πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση αυτή στη ζωή τους.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια, η εύκολη κόπωση και τα οιδήματα στα πόδια αλλά και στην κοιλιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων λειτουργεί, ήδη από το 2014, από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΚΑ), μοναδικό στη Βορειοδυτική & Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου. Το Ιατρείο παρακολουθεί πλέον πάνω από 500 ασθενείς.

Οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια συχνά χρειάζονται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δομές υγείας. Για τη διευκόλυνσή τους, όσοι από τους ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση παρακολουθούνται από το Ιατρείο σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ιδιώτες ιατροί,  γενικοί ιατροί (σε Αγροτικά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας), καρδιολόγοι σε περιφερειακά Νοσοκομεία της περιοχής, με τους οποίους έχει δημιουργηθεί ένα τοπικό Δίκτυο Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Στο πλαίσιο της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, λειτουργούν ειδικά ιατρεία που στοχεύουν στην παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών φροντίδας:

-Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας

 Ιατρείο Βηματοδοτών – Συσκευών Ρυθμού και Αρρυθμιών

-Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας- Καρδιοαναπνευστικής κόπωσης

-Εργαστήριο Υπερήχων Καρδιάς Καρδιακής Ανεπάρκειας & Βαλβιδοπαθειών

-Ιατρείο Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων- Μυοκαρδιοπαθειών

-Ιατρείο Σοβαρής Καρδιακής Ανεπάρκειας & Πνευμονικής Υπέρτασης

Οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα τηλέφωνα 2651099504/99505/99847.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύονται στη Β’ Καρδιολογική κλινική πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες για καρδιολογικές κλίνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back