ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάντο όπως η Βαρκελώνη ή το Άμστερνταμ

Εικόνα του άρθρου Κάντο όπως η Βαρκελώνη ή το Άμστερνταμ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2017, 17:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προτάσεις που δεν ακούγονται για πρώτη φορά αλλά και προτάσεις με έναν…. ευρωπαϊκό αέρα παρουσίασε η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα, στην εκδήλωση με τίτλο «Ποιο μέλλον θέλουμε για το δήμο μας» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Du Lac. Το πλάνο της παράταξης τα συμπεριλαμβάνει όλα, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: από κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις μέχρι κατασκευαστικά έργα και (βέβαια) τον ΠΑΣ… Για αρκετές από αυτές τίθεται ένα ζήτημα ρεαλισμού βάσει των σημερινών οικονομικών συνθηκών.

Στα χωροταξικά-πολεοδομικά της όλης υπόθεσης, η παράταξη, αφού επεσήμανε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθούν οι διεθνείς οδικοί άξονες της περιοχής, επανέφερε την ανάγκη υλοποίησης της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Την παρουσίαση αυτής της χωροταξικής προοπτικής της πόλης ανέλαβε ο χωροτάκτης-πολεοδόμος μηχανικός Τριαντάφυλλος Μιχαηλίδης, υπό το πρίσμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής στον χώρο της υγείας και της φαρμακευτικής, στον πολιτιστικό τουρισμό και στις μεταφορές. Σε πολεοδομικό επίπεδο, η παράταξη έκρινε ότι, όπου υπάρχουν περιοχές έτοιμες προς πολεοδόμηση, θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές επεκτάσεις, αφού πρώτα έγινε λόγος για «στενή σχέση πόλης και λίμνης».

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κυριαζής κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για την πόλη, αρκετές από τις οποίες έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν. Τι πρότεινε; Γραμμή παραλίμνιου τραμ ελαφριάς τροχιάς, σύνδεση της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού με τη λεωφόρο Νιάρχου και δημιουργία κόμβου στο παλιό λατομείο Κατσικά με παράλληλη σύνδεσή του με τον κόμβο στο Πανηπειρωτικό Στάδιο στην Ανατολή, οριστική μελέτη επέκτασης της οδού Κενάν Μεσαρέ με «προορισμό» την Παράκαμψη όπως προβλέπεται στο σχέδιο πόλης, δημιουργία πέντε περιφερειακών πάρκινγκ της πόλης, δημιουργία δικτύου mini-bus και ποδηλατοδρόμου στο παραλίμνιο μέτωπο, δημιουργία τριών σηράγγων στο βουνό (μία στους Αγίους Αποστόλους, μία στην Αγία Τριάδα και μία στην πλατεία Ομήρου) και χωροθέτηση του γηπέδου για τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Πανηπειρωτικό Στάδιο στην Ανατολή, σε θέση που δεν θα εμπλέκεται με τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες του χώρου.

Από τη συζήτηση, δεν έλειψε βέβαια και η ευρωπαϊκή διάσταση της πόλης. Η παράταξη, αφού μελέτησε τις ιδέες κάποιων ευρωπαϊκών πόλεων, εκτίμησε ότι κάποιες από αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και στα Γιάννενα, όπως η δημιουργία ενός σιντριβανιού μέσα στη λίμνη όπως έχει γίνει στο Άμστερνταμ (σε κανάλι προφανώς κι όχι σε λίμνη).  Μάλιστα, το σιντριβάνι δεν θα είναι μόνο του, αλλά μπροστά του προτείνεται να τοποθετηθεί ένα μόνιμο σταντ με λογότυπο της πόλης των Ιωαννίνων για προσέλκυση των τουριστών…

Επαναλήφθηκε επίσης η πρόταση για άμεση πεζοδρόμηση της Ακτής Μιαούλη σαν περιπατητική διαδρομή των Γιαννιωτών, με απώτερο σκοπό την κατασκευή παραλίας όπως στη Βαρκελώνη ή στη Θεσσαλονίκη. Η παράταξη έθιξε βέβαια και το ζήτημα του καθαρισμού της λίμνης όπου στο μέλλον θα μπορούν να κολυμπούν οι Γιαννιώτες. Παραμένουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με τα «Γιάννενα Τώρα» να προτείνουν ήπιες δράσεις μέσα στη λίμνη (π.χ. θαλάσσιο ποδήλατο), όπως στη λίμνη Αννεσύ στη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο επικεφαλής κ. Μπαρτζώκας προσπάθησε να δώσει το στίγμα των προτάσεων της παράταξής του: «Τα ‘Γιάννενα Τώρα’ είναι μια παράταξη που προτείνει διαρκώς λύσεις και δεν περιχαρακώνεται σε μια στείρα αντιπολίτευση». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Ιωννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3