ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλό… 2036 για το φυσικό αέριο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2018, 14:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να εξήγγειλε πριν από ένα περίπου χρόνο τη σύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο μέχρι το 2023, ωστόσο ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έχει ενστάσεις.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε σε εκδήλωση που έκανε η ΡΑΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο κ. Μπέγκας δήλωσε «σοκαρισμένος» από όσα ακούστηκαν εκεί.  «Δυστυχώς, αν με τα όσα είδαμε στη διαβούλευση ανησυχήσαμε, με τα όσα ακούσαμε στην εκδήλωση πραγματικά σοκαριστήκαμε», είπε ο κ. Μπέγκας στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι η Ήπειρος, παρότι εντάχθηκε στο σχετικό σχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση από τον περασμένο Ιούλιο, τώρα που γίνονται πιο συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις, φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελευταία φάση του σχεδιασμού.

Αυτή, ουσιαστικά βάζει την προοπτική για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο είναι, υπό προϋποθέσεις, για μετά το 2036.

«Φαίνεται καθαρά ότι η Ήπειρος ανήκει στην τελευταία φάση του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ, κάτι που καθιστά την έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή μας, όνειρο θερινής νυκτός», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ήταν γνωστό εξ αρχής ότι θα υπάρξουν, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγοραίους κανόνες. Ωστόσο, από τις δηλώσεις φαινόταν ότι ο ορίζοντας ήταν πενταετής και όχι… δεκαοκταετής. «Σαν δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ηπείρου ανησυχώ και απευθύνω και πάλι έκκληση σε όλους τους φορείς να δούμε από κοινού το θέμα του φυσικού αερίου γιατί, για να μιλάμε για ανάπτυξη στην Ήπειρο, προϋπόθεση είναι η φτηνή ενέργεια» είπε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η παρατήρησή του, «αν κάποιος άλλος φορέας της περιοχής γνωρίζει κάτι διαφορετικό απ’ αυτά που παρουσιάστηκαν επίσημα στην εκδήλωση της ΡΑΕ ας μας ενημερώσει γιατί πολύ φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα μας προλάβουν». Η νύξη ίσως έχει να κάνει με πρωτοβουλίες που παίρνει η Περιφέρεια Ηπείρου κατά καιρούς.

Ο κ. Μπέγκας κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος θα καλέσει τη Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου στα Γιάννενα, για να ενημερώσει αρμόδια για τις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back