ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φυσικό αέριο στα Γιάννενα: Χρειάζεται ενημέρωση

Εικόνα του άρθρου Φυσικό αέριο στα Γιάννενα: Χρειάζεται ενημέρωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2023, 18:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα δεδομένα: Τα Γιάννενα είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Και παρόλα αυτά, στην πόλη αυτή δεν φτάνει ή δεν περνάει αγωγός φυσικού αερίου. Και ο σχεδιασμός που ξεκίνησε να υλοποιείται από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η οποία έχει περάσει, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, στον έλεγχο της ιταλικής εταιρίας Italgas, είναι να έρθει το αέριο σε μορφή LNG στα Γιάννενα και στις υπόλοιπες τρεις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου με βυτιοφόρα από τη Ρεβυθούσα.

Και το LNG (με τις ΗΠΑ να έχουν κυριαρχήσει σε αυτήν την αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία), το υγροποιημένο φυσικό αέριο,  που θα έρθει με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είναι απεριόριστο –σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην υλοποίηση του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Γιάννενα, η ανάπτυξη του δικτύου τροφοδοσίας αφορά 3.000 οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Είναι σαφές ότι η ΔΕΔΑ ενδιαφέρεται περισσότερο για τους τελευταίους. Κάτι που διαφάνηκε και σε μια «ενημερωτική» ημερίδα που έκανε στα Γιάννενα πριν από δύο μήνες. Τυπικά δε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων στη ΔΕΔΑ για συνδέσεις νοικοκυριών. Γενικά, όμως η ΔΕΔΑ δεν δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία (και κοινωνική) για την ενημέρωση των ιδιωτικών συνδέσεων.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα αποφάσισε να καλύψει ώς έναν βαθμό το κενό της ενημέρωσης, με το επιχείρημα ότι υπεύθυνη για την ενημέρωση είναι η δημοτική αρχή.  

«Για να επιτευχθεί η πύκνωση του δικτύου και να αναπτυχθεί σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας, θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών, προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλεισμοί περιοχών με τεράστιες δυσκολίες σύνδεσης την επόμενη ημέρα» αναφέρει. Παροτρύνει δηλαδή τους πολίτες να κάνουν αίτηση στη ΔΕΔΑ.

Απευθυνόμενη στη δημοτική αρχή, της ζητά:

-να δρομολογήσει τη χαρτογράφηση των κτιρίων του Δήμου όπου λειτουργούν διοικητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά και νοσοκομειακά κτήρια, ιατρικά κέντρα και δομές υποστήριξης ευάλωτων ομάδων, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και λοιπά κτήρια παροχής, και την αποστολή του στη ΔΕΔΑ για εξέταση σύνδεσης.

-Να μελετήσει άμεσα τις ενεργειακές ανάγκες και τις απαιτήσεις λειτουργίας των κτιρίων με στόχο την ένταξη τους στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ.

-Να οργανώσει ενισχυτικές δράσεις ενημέρωσης-πληροφόρησης με στόχο την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης στο υφιστάμενο δίκτυο της περιοχής.

-Να υλοποιήσει άμεσα κοινές επικοινωνιακές δράσεις με τη ΔΕΔΑ που θα στοχεύουν στην ενημέρωση των δημοτών αναφορικά με τα οφέλη που παρέχει η σύνδεση των ιδιοκτησιών και επιχειρήσεών τους με το φυσικό αέριο. Όπως επίσης, και στην πληροφόρησή τους αναφορικά με τη διαδικασία σύνδεσης, τις οικονομικές διευκολύνσεις που παρέχονται και λοιπές ενημερώσεις.

-Να εξασφαλιστεί η πρόθεση των δύο μερών να συνδεθούν περισσότεροι καταναλωτές με το δίκτυο φυσικού αερίου με συλλογή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος δυνητικών καταναλωτών σε προτεραιότητα, καθώς συντελεί καθοριστικά στο μελλοντικό σχεδιασμό επεκτάσεων στην περιοχή.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της, η παράταξη καταθέτει τα οφέλη του φυσικού αερίου και σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Επισημαίνει μάλιστα και τεχνικά χαρακτηριστικά για την εγκατάσταση ενός κεντρικού λέβητα.

Τέλος, υπενθυμίζονται οι πρωτοβουλίες της παράταξης το 2018, όταν και ως δημοτική αρχή βρισκόταν σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΔΑ Ελλάδας και τη ΡΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back