Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 24-10-2017, 21:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια υπόσχεση, η οποία ήταν γενικά γνωστή ως ιδέα, αλλά όχι σε αυτό το στάδιο προπαρασκευής, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας το αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου. Ανακοίνωσε ότι Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις  μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ δικτύων φυσικού αερίου εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν  τον αστικό ιστό, με 15.000 συνδέσεις όλων των κατηγοριών καταναλωτών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά παροχές προς οικιακούς καταναλωτές. 

Πρακτικά, ο κ. Τσίπρας είπε κάτι που… δεν είχε συζητήσει κανείς στις δύο μέρες του συνεδρίου. Πρακτικά, το δίκτυο θα τροφοδοτείται με «μεταφερόμενο» φυσικό αέριο, δια θαλάσσης είτε σε υγρή μορφή (LNG), είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG), από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.


Για την υλοποίηση του παραπάνω απαιτούνται επενδύσεις, που σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ, ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας και δανεισμό από επενδυτική τράπεζα (ΕΤΕπ).

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2