ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλλιτεχνικό πυρ κατά βούληση…

Εικόνα του άρθρου Καλλιτεχνικό πυρ κατά βούληση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2020, 15:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρωτοβουλία των καλλιτεχνών των Ιωαννίνων, κλιμακώνει τις καταγγελίες της για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα του ΔΗΠΕΘΙ και του Πνευματικού Κέντρου η δημοτική αρχή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο «διανέμεται» η πολιτιστική παραγωγή στην πόλη.

Οι καλλιτέχνες αναφέρουν ότι η περίοδος είναι «πολύ δύσκολη για τους καλλιτέχνες, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά παγκοσμίως» και κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι έδωσε μια «γενικόλογη απάντηση, η οποία δεν απαντά, επί της ουσίας σε καμία από τις καταγγελίες μας», αλλά και το δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, «ο οποίος επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί μας».

Αναφέρουν ότι το ΔΗΠΕΘΙ έχει αποφασίσει και εγκρίνει τέσσερις δράσεις που θα κοστίσουν 246.000 ευρώ «χωρίς καμία ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και χωρίς την εισήγηση καλλιτεχνικής διεύθυνσης».

Το ΔΗΠΕΘΙ έχει επικαλεστεί μεν το τυπικό, ότι η Ελένη Δημοπούλου ήταν σε άδεια μέχρι τις 13 Ιουνίου, ωστόσο ήταν ωσεί παρούσα, καθώς είχε παραιτηθεί αρκετό καιρό πριν.

«Σε μια μόνο εκ των τεσσάρων δράσεων απεστάλησαν επιλεκτικά email (διαδικτυακές δράσεις για παιδιά εν μέσω πανδημίας)» αναφέρει και συμπληρώνει ότι τα 218.000 ευρώ θα πάνε σε έναν παραγωγό, για δύο υλοποιήσεις. «Η μία έχει εγκριθεί οριστικά και ανατεθεί ήδη, ενώ για τη δεύτερη υπάρχει προέγκριση σε επίπεδο καλλιτεχνικής πρότασης, χωρίς οριστικό προϋπολογισμό, καθώς εκκρεμεί θετική γνωμοδότηση και έγκριση χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟΑ» τονίζουν.

Ακόμα, αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα 20.460 € (ποσοστό 8,3%) ανατίθενται σε έτερο καλλιτεχνικό σχήμα. «Το αποτέλεσμα είναι πως με το εναπομείναν 3,1% της δαπάνης, ήτοι 7.600 €, το ΔΗΠΕΘΕ θα χρηματοδοτήσει όλες τις υπόλοιπες ενέργειες/εκδηλώσεις, που και αυτές δεν απευθύνονται σε αμιγώς επαγγελματικές προτάσεις» συμπληρώνουν.

Εκτός όμως αυτών, οι καλλιτέχνες παρατηρούν και διάφορα άλλα. Ότι για παράδειγμα, τα ποσά στο «Καλιφόρνια Ντρίμιν’» που ανατέθηκε στον κ. Πλασκοβίτη, όπως αναγράφονται στην απόφαση, δεν αθροίζονται σωστά και είναι 9.700 ευρώ λιγότερα. «Όταν βέβαια προστεθούν οι φόροι και οι εργοδοτικές εισφορές, ο προϋπολογισμός φτάνει στα 83.760 €, καθιστώντας το επιλεγμένο έργο την μεγαλύτερη και ακριβότερη καλοκαιρινή παραγωγή που έκανε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια και όλα αυτά στη πιο δύσκολη, οικονομικά, εποχή της τέχνης» τονίζουν.

Αναφέρονται ακόμα στο γεγονός της ανάθεσης παράστασης στον κ. Σφαιρόπουλο, ο οποίος όμως είναι και μέλος της διοίκησης: «Η συγκεκριμένη ανάθεση είναι, κατά την γνώμη μας, αν όχι παράνομη, δεοντολογικά ανήθικη και πρέπει να ανακληθεί» αναφέρουν και προσθέτουν ότι σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου «θα γίνει ανίχνευση», οι πρόβες για το έργο έχουν ξεκινήσει ήδη. Με μια ελαφρά ειρωνεία, παρατηρούν ότι «όπως φαίνεται, η ανίχνευση θα μετατεθεί μετά την πρεμιέρα».

Συμπληρώνουν το θέμα, ότι εργαζόμενος του θεάτρου που συμμετέχει σε πρόταση (αλλά και σε διανομή) είναι ταυτόχρονα μέλος τριμελούς επιτροπής που θα ελέγξει τις παραγωγές, καθώς επίσης ότι υπάρχει… αθροιστικό πρόβλημα και στο έργο «Ηλέκτρα-Ορέστης», όπου «ο υποβληθείς από τον παραγωγό προϋπολογισμός φαίνεται να είναι 96.200 ευρώ, ενώ, αν αθροιστούν τα επιμέρους ποσά, το κομπιουτεράκι θα δείξει 107.200 ευρώ». Για το συγκεκριμένο, αναφέρουν ακόμα ότι «αγνοούνται άλλα 75.000 ευρώ», γιατί περιλαμβάνεται εκεί το ποσό από εισιτήρια σε Ηρώδειο και Επίδαυρο, καθώς και η συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΙ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του υπουργείου. «Αν οι παραστάσεις δεν έχουν την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία, δεν θα είναι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που θα επιβαρυνθεί τη ζημία; Πού και πώς θα βρεθούν νομότυπα τα 75.000 ευρώ, όταν δεν μπορούν να βρεθούν 20.000 ευρώ, για την υλοποίηση του φεστιβάλ ‘Η πόλη μας στην σκηνή’;».

Για το Πνευματικό Κέντρο αναφέρουν ότι «αντί να στηρίξει τους επαγγελματίες του χώρου που βρίσκονται σε δεινή θέση  αγοράζει παραστάσεις ερασιτεχνικών σωματείων».

Επιπλέον, κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι δημιουργεί «ψευδείς εντυπώσεις ότι οι διαμαρτυρόμενοι καλλιτέχνες ήταν οι ευνοημένοι της προηγούμενης δημοτικής αρχής» και περιμένουν «με ενδιαφέρον τα ονόματα των συναδέλφων που ευνοήθηκαν, αλλιώς οι κατηγορίες σας μπορούν να εκληφθούν μόνο ως ‘λάσπη’ στο σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου της περιοχής» όπως τονίζουν, απευθυνόμενοι στο δήμαρχο.

Τέλος, σημειώνουν ότι «άδικο είναι να ζητείται από γιαννιώτικα μουσικά συγκροτήματα να συμμετέχουν αφιλοκερδώς στις θερινές εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών, σε μια περίοδο που η τέχνη είναι πιο αναγκαία από ποτέ και η οικονομική και ηθική υποστήριξη του συνόλου του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης, επιβεβλημένη».

Ζητούν μεταξύ άλλων να παγώσουν οι παραγωγές που εγκρίθηκαν εν μέσω καραντίνας, να υπάρξει άμεση συνάντηση με το δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης και το ποσό που θα διατεθεί στις προαναφερθείσες παραγωγές, να διατεθεί στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης προς διενέργεια Διακαλλιτεχνικού Φεστιβάλ, με στόχο να θεσμοθετηθεί ετησίως ως Φεστιβάλ των επαγγελματιών δημιουργών του Δήμου Ιωαννιτών

Θέτουν επίσης θέμα «παρουσίας του χορού ως ‘αδελφή’ παραστατική τέχνη και δικαίωμα στην υποβολή επαγγελματικών προτάσεων για παραστάσεις χορού, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, με ειδικό κονδύλι», συμμετοχή των εικαστικών τεχνών και των άλλων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στις εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών. Ακόμα, ζητούν πληρωμή των δεδουλευμένων σε συμβασιούχους και εξωτερικούς συνεργάτες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, για παροχή εργασιών προς το φορέα, που χρονολογείται ως απλήρωτη εργασία για περισσότερο από έναν χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3