Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πολιτιστική αμηχανία και οι ανεπαρκείς εξηγήσεις

Εικόνα του άρθρου Η πολιτιστική αμηχανία και οι ανεπαρκείς εξηγήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2020, 13:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το φετινό καλοκαίρι είναι δύσκολο για τους καλλιτέχνες, υπό την έννοια ότι δεν θα μπορέσουν, τουλάχιστον όσο πέρυσι, να ζήσουν από τη δουλειά τους.

Το κίνημα Support art workers έβαλε αυτό το πρόβλημα στο προσκήνιο, αλλά στα Γιάννενα και την Ήπειρο, μάλλον δεν εισακούστηκε.

Δεν είναι μόνο το θέμα «ποιος θα πάρει πόσα» για το καλοκαίρι, αν και για πολλούς από τους καλλιτέχνες θα είναι καίρια η απουσία συναυλιών, πανηγυριών, θεατρικών παραγωγών κ.λπ.

Είναι και πώς αντιμετωπίζουν οι καθ’ ύλην, λιγότερο και περισσότερο, αρμόδιοι φορείς το θέμα, επιδεικνύοντας μια σχετική απαξίωση ή και αμηχανία, μερικές φορές.

Καταρχάς, η Ήπειρος έμεινε εσκεμμένα εκτός από τo 1,35 εκατ. που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού για συναυλίες, φέτος το καλοκαίρι. Η Περιφέρεια αρνήθηκε τα 100.000 ευρώ με το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να κάνει τον μεταπράτη», υπό την έννοια ότι αυτά τα χρήματα δεν θα πήγαιναν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και βιοπορίζονται από τον πολιτισμό, αλλά σε μεσάζοντες που κλείνουν καλοκαιρινές συναυλίες κ.λπ. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης δεν κλείνει οριστικά το θέμα, πάντως. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία σε φορείς όπως η Περιφέρεια, να διαχειριστούν ζητήματα πολιτιστικής οργάνωσης. Από την άλλη, υπάρχει ζήτημα με το τι ακριβώς προσπαθεί να ενισχύσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το υπουργείο  καθυστέρησε πάρα πολύ να πάρει μέτρα για τους εργαζόμενους και μόλις χτες ανακοίνωσε ότι οι συναυλίες μπορούν να γίνονται υπό όρους: 75% πληρότητα χώρων, όλοι καθήμενοι, με σύσταση για χρήση μάσκας κ.λπ. Οι όροι που θέτει βέβαια μαρτυράνε ότι μάλλον δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη… συναυλιακή εμπειρία, αλλά και πάλι, οι συνθήκες είναι περίεργες, πρέπει να αναγνωριστεί αυτό.

Την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια δεν παίρνει τα χρήματα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα κάνει συναυλίες με «εναλλακτικό τρόπο»: Με σκηνή σε καραβάκι, με πλατφόρμα στους δρόμους της πόλης και «drive in». Σημειωτέον ότι τα τοπικά συγκροτήματα θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς, με συμφωνία με τους διοργανωτές.

Το κόστος των συναυλιών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από το Πνευματικό Κέντρο. Έχουν ανακοινωθεί όμως τα κόστη των υπολοίπων εκδηλώσεων, περίπου 4.700 ευρώ, κυρίως για τα δικαιώματα των ταινιών του θερινού σινεμά. Αναμένεται με ενδιαφέρον το κόστος του Ioannina Rock City, το οποίο θα έχει και καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Το δε ΔΗΠΕΘΙ θα διαθέσει 83.762,19 ευρώ (μικτά) για την παραγωγή του Καλιφόρνια Ντρίμιν’, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη-Χρήστου Χρήστου. Άλλα 17.400 ευρώ (καθαρά) προϋπολογίζεται η παράσταση «Εχθροί εξ αίματος» που θα ανέβει το φθινόπωρο. Έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα, καθώς ο σκηνοθέτης της Νίκος Σφαιρόπουλος είναι και μέλος της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΙ, ενώ η βοηθός σκηνοθέτη στο «Καλιφόρνια ντρίμιν’» Μαρία Κεβρεκίδου είναι υπάλληλος του ΔΗΠΕΘΙ και θα συμμετέχει στην επιτροπή που θα παρακολουθεί την κίνηση του προϋπολογισμού και των δύο έργων. Για τους «Εχθρούς εξ αίματος», ο κ. Σφαιρόπουλος θα αντικατασταθεί από την κα Ανδρονίκη Ζούκη. Φυσικά, το θέμα της ύπαρξης των ίδιων προσώπων και από τη μια και από την άλλη πλευρά της παραγωγής, είναι υπαρκτό και δεν απαντάται ικανοποιητικά ούτε από το ΔΗΠΕΘΙ, ούτε από τον Δήμο.

Ακόμα, αναμένονται εγκρίσεις για τις παραστάσεις και τα δρώμενα χορού.

Ο γενικός χειρισμός όμως, και στα Γιάννενα, παρότι η φετινή συνθήκη είναι ειδική, παραμένει ο ίδιος: οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται ως τελούντες πάρεργο και όχι επάγγελμα, η καλλιτεχνική παραγωγή γίνεται με ανάθεση σε ειδικούς και μη και οι φορείς δεν μπορούν να γίνουν «παραγωγοί πολιτιστικού κεφαλαίου οι ίδιοι». Τα δε χρήματα, διοχετεύονται με τρόπο που προκαλεί συζητήσεις, δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό λόγω και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back