ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το καλλιτεχνικό προκείμενο και τα παρελκόμενα, στα εγκαίνια μιας σημαντικής έκθεσης

Εικόνα του άρθρου Το καλλιτεχνικό προκείμενο και τα παρελκόμενα, στα εγκαίνια μιας σημαντικής έκθεσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2017, 23:31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πολιτιστικά γεγονότα ως «τουριστικές γέφυρες» είναι η κυρίαρχη τάση στις μέρες μας. Αναγκαστικά όμως, λιγότερη σημασία έχουν οι πολιτικές στοχεύσεις από το καλλιτεχνικό προκείμενο. Η έκθεση του Τσέχου Γίντριχ Στράιτ που ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων για παράδειγμα, είναι σημαντική για δύο κύριους λόγους: γιατί ο Στράιτ, μια  σχεδόν… ποιμαντική φιγούρα, είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης και γιατί η πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα γίνεται στα Γιάννενα.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε πριν από λίγη ώρα (Τετάρτη απόγευμα) είναι ταυτόχρονα η έναρξη της σεζόν για τη Δημοτική Πινακοθήκη και ένα ακόμα σημείο στη συνεργασία με την πρεσβεία της Τσεχίας στην Αθήνα. Ο τσέχος πρέσβης Γιαν Μπόντι άλλωστε, παραβρέθηκε στα εγκαίνια και έδωσε τη δική του εκδοχή για την έκθεση: σημείο τουριστικής συνάντησης και «υπενθύμιση εικόνων που ευτυχώς πέρασαν». Την πολιτική διάσταση που έδωσε, την αποδόμησε άκων-εκών ο Φίλιππας Φίλιος λίγο αργότερα, λέγοντας στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της επιτροπής της πινακοθήκης, ότι είναι παρά 40 μέρες συνομήλικος με τον καλλιτέχνη  και ότι «οι εικόνες αυτές είναι εικόνες που έχω δει και εγώ στην Ελλάδα». Περισσότερο μαζί του φάνηκε να τα… βρίσκει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος στο χαιρετισμό του είπε ότι χαίρεται για το γεγονός ότι υπάρχουν κοινά θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα εγκαίνια χαιρέτισε εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας.

Οι εικόνες του Στράιτ, είναι εικόνες που χρειάζονται μελέτη, οι περισσότερες. Στιγμές πόνου και χαράς, η απόγνωση στο οικογενειακό τραπέζι, το κολατσιό στη δουλειά, ο Λένιν ως υποχρεωτική υπενθύμιση (όπως και τα θρησκευτικά κάδρα στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες), εικόνες που μοιάζουν (και είναι) λιγότερο εκρηκτικές από αυτές του Κουντέλκα π.χ. ή λιγότερο προσωπικές από αυτές του Σούντεκ. Ο Στράιτ «έδρασε» κυρίως μετά τη διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας και συμβολοποιήθηκε σημαντικά, καθότι είχε φυλακιστεί επί «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης. Το βιογραφικό του είναι αξιοπρόσεκτο, ειδικά την τελευταία δεκαετία.  

Η έκθεση «Ανασκόπηση» θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 08:00-15:00, Παρασκευή 08:00-21:00 και Κυριακή 10:00-13:00 και 18:00-21:00

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back