ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Δημοτική Πινακοθήκη χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις

Εικόνα του άρθρου Η Δημοτική Πινακοθήκη χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2023, 10:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων θέλει άμεσα συντήρηση. Είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης που διαβαίνει την πόρτα του ιστορικού κτιρίου στο πρώτο νούμερο της οδού Κοραή, ειδικά όταν οσμίζεται την υγρασία και τη μούχλα.

Αυτή την περίοδο η πινακοθήκη φιλοξενεί μια από τις εκθέσεις τις Φωτομετρίας, την «Οικογενειακή φωτογραφία 1986-2022» του Περικλή Αλκίδη. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την πορεία της οικογένειας του φωτογράφου, θα βρίσκονται στο ισόγειο και τον δεύτερο όροφο της πινακοθήκης μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Είναι ωστόσο φανερό ότι ο χώρος χρειάζεται άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις. Πέρα από τα πιο απλά, τις φθορές στις προθήκες από τις αλληλοδιαδεχόμενες εκθέσεις, υπάρχουν ζημιές στην οροφή και σημάδια νερού που πέρασε στο κτίριο.

Το έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη «Γυναίκα με το βάζο» που ανήκει στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης, ένα λάδι σε καμβά μεγέθους 1,90Χ94, που  βρίσκεται στη σκάλα, είναι πρόχειρα σκεπασμένο με νάυλον.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης της Δημοτικής Πινακοθήκης και την υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα χρόνο μετά, δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη.

Η μετακόμιση της πινακοθήκης είναι μια ανοιχτή υπόθεση, εδώ και χρόνια. Η εκλεγμένη δημοτική αρχή στο προεκλογικό της πρόγραμμα, αναφέρει ότι η πινακοθήκη θα μεταφερθεί σε «νέο, κατάλληλο χώρο», χωρίς να διευκρινίζεται πού.

Έτσι και αλλιώς όμως, οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν άμεσα. Τις χρειάζεται και το κτίριο, η ιστορική οικία Πυρσινέλλα, αλλά και οι πολύτιμες συλλογές που έχει στη διάθεσή της η πινακοθήκη.

ΣΧΟΛΙΑ
Φιλιππος Φίλιος
Οικία Μακρή όχι Πυρσινέλλα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back