ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δύσκολη επόμενη μέρα

Εικόνα του άρθρου Η δύσκολη επόμενη μέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2023, 23:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέος δήμαρχος Ιωαννίνων είναι ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, από την Τρίτη 28/2 το απόγευμα.

Η εκλογή όμως δεν είναι ακριβώς αυτή που προμηνύει ένα ομογενές και «στιβαρό» τελείωμα μιας, έτσι και αλλιώς επεισοδιακής δημοτικής περιόδου.

Καταρχάς, τρία στελέχη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» απείχαν από την ψηφοφορία, προβάλλοντας ενστάσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας. Ωστόσο, τα ίδια τρία μέλη όπως και στο σύνολό της η δημοτική αρχή, αποδέχθηκαν μια εξ αρχής σόλοικη «νομιμότητα», αυτή που παρείχαν οι αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις Θεοδωρικάκου.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κληροδότησε και κάτι ακόμα: μια κακή ακολουθία νόμων και διατάξεων που αλληλοκαλύπτονται. Φυσικά, υπάρχει ο βασικός νόμος, τον οποίο επικαλέστηκε η παράταξη και έπεισε τα 8/11 των μελών της. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δευτερεύουσες διατάξεις που η παράταξη Γκόντα κυρίως, έχει κάνει «σημαία» της.

Το ζήτημα για τα «Γιάννενα Νέα Εποχή» είναι ακριβώς αυτό: ότι εάν τα ίδια σου τα στελέχη υιοθετούν τις ενστάσεις, τότε η πολιτική ομοιογένεια δεν είναι στην καλύτερή της στιγμή. Αν κάποιος ή κάποια πχ δηλώσει ανεξαρτητοποίηση στην επόμενη, κανονική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και εμφανιστεί σε άλλο ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές, δεν θα υπάρξει καμία έκπληξη.

Και το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο του σώματος, μια διαδικασία που προσφέρεται για τυχόν πολιτικές δηλώσεις ευθείες ή και πλάγιες.

Επίσης, θα πρέπει να συμπληρωθεί το σώμα. Ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να ενσκήψει και στις περιπτώσεις των μετακλητών, των οποίων η θητεία έπαψε με την απώλεια του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Ζωγράφος δεν φέρεται διατεθειμένος να θητεύσει ως αιρετός για το προσεχές οκτάμηνο και ο αμέσως επόμενος επιλαχών, είναι ο Χάρης Δολιώτης.

Ενδιαφέρων είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο εκτελών χρέη δημάρχου Γιάννης Τσίμαρης τοποθετήθηκε: Είπε δηλαδή ότι ναι μεν ο εκλιπών δήμαρχος απευθύνθηκε εγγράφως στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά δεν διευκρίνισε αν υπήρξε ποτέ επίσημη απάντηση. Έχει σημασία, τόσο τυπική, όσο και δημοκρατικά ουσιαστική, αν το υπουργείο γνωμάτευσε εγγράφως.

Ο κ. Τσίμαρης πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε με ενότητα να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των πολιτών με αίσθημα ευθύνης προς την παρακαταθήκη του δημάρχου μας». Παρεμπιπτόντως, ο κ. Τσίμαρης είναι ήδη υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές.

Τέλος, υπάρχει και η ατάκα του νέου δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου, ότι «η παράταξή μας τιμώντας τις δεσμεύσεις της θα είναι παρούσα στην επόμενη  ημέρα». Επόμενη μέρα είναι αύριο, είναι όμως και στις επόμενες εκλογές. Και σε ένα δημοτικό συμβούλιο όπου οι ερμηνείες δίνουν και παίρνουν, μια παραπάνω δεν περισσεύει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back