ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση

Εικόνα του άρθρου Και παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2022, 01:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι και… πολλές οι φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. παρεμβαίνει από τα κεντρικά για ένα τοπικό ζήτημα. Αποφάσισε να παρέμβει λοιπόν για τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση με μια εκτενή ανακοίνωση 900 λέξεων την οποία υπογράφει ο Τομέας Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τομεάρχης Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός, που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας.

Με την ανακοίνωση αυτή ασκεί κριτική στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ για τα όσα έχουν υποστηρίξει σε ανακοινώσεις τους (αν και ανακοινώσεις έχουν βγάλει κι άλλοι φορείς), να αρνηθεί τα περί συναίνεσής του σε Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ή σε «εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ» και να υποστηρίξει τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγητή, και πρώην σύμβουλο του κ. Ξανθού, Θωμά Υφαντή και τον επίκουρο καθηγητή, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτή Χρήστο Μαντά, σε πολιτικό επίπεδο καταρχήν. Σημειωτέον ότι ο κ. Μαντάς είχε δώσει τη δική του απάντηση πριν λίγες μέρες.

Το ζήτημα της συγκεκριμένης Μονάδας έχει ανοίξει εδώ και καιρό ένα σοβαρό «μέτωπο» μεταξύ της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, και δη του διευθυντή της κ. Υφαντή, και συνδικαλιστικών φορέων που έχουν καταγγείλει το σύμφωνο συνεργασίας της Ψυχιατρικής Κλινικής με την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ). Έχει κατατεθεί δε και ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ.

Το θέμα ανέδειξε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Ακολούθησαν ανακοινώσεις και από άλλους φορείς, όπως από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και την ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, που έκαναν λόγο για Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Μια βασική παράμετρος είναι ότι επιδιώκεται η δημιουργία μιας νέας Μονάδας για την ψύχωση ενώ υπάρχει ήδη μία (αν και υπολειτουργεί) από το 2007. Η ΕΠΡΟΨΥΗ θέλει να φτιάξει μια νέα Μονάδα με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον κ. Υφαντή να έχει υποστηρίξει ότι «τύποις θα είναι δύο οι μονάδες, ουσιαστικά ένα σώμα».

Στην ανακοίνωσή του, ο Τομέας Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ότι οι ισχυρισμοί τους περί ταύτισης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν της ΝΔ «είναι διαχρονικοί και εντελώς ατεκμηρίωτοι». Κατηγορεί επίσης το ΠΑΜΕ ότι «’βαφτίζει’ εντελώς παραπειστικά ΣΔΙΤ τη συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής με την ΕΠΡΟΨΥΗ». Σε αυτό το σημείο αναφέρει ότι η ΕΠΡΟΨΥΗ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον χώρο της υγείας και ότι με κανέναν τρόπο η συνεργασία της με την Ψυχιατρική Κλινική δεν συνιστά ΣΔΙΤ. «Αυτό προφανώς είναι σε γνώση των στελεχών του ΠΑΜΕ. Ειδικά όσων έχουν σχέση με την ψυχική υγεία και τις υπηρεσίες της» αναφέρει, υπονοώντας προφανώς τον Γιώργο Πρέντζα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

Προσθέτει δε ότι οι ΑΜΚΕ Ψυχικής Υγείας δραστηριοποιούνται ενεργά στο πεδίο της αποασυλοποίησης εδώ και 30 χρόνια και αναφέρει με σαρκασμό ότι «μάλλον τα στελέχη του ΠΑΜΕ… έχουν ξεχάσει εδώ και 30 χρόνια να καταγγείλουν αυτό το γιγάντιο ‘ΣΔΙΤ’ στον χώρο της ψυχικής υγείας».

Για το επίμαχο θέμα της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει επί της ουσίας ό,τι έχει υποστηρίξει σε ανακοινώσεις του ο κ. Υφαντής.

Όσο για το ουσιώδες ερώτημα της υπόθεσης γιατί δεν ενισχύεται η υπάρχουσα Μονάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει τις ευθύνες στην υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και στην κυβέρνηση της ΝΔ που διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση μονάδων ψυχικής υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης κατευθύνεται σε ΑΜΚΕ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ένα μέρος της χρηματοδότησης αφορά ωστόσο Νοσοκομεία, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.λπ.

«Η πολιτική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο είναι δεδομένη, έχει καταγραφεί στη Βουλή αλλά δεν θεωρούμε ότι η αναγκαστική επιλογή σ’ αυτή τη  φάση της συνεργασίας ενός ΝΠΔΔ με ΑΜΚΕ (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της πανεπιστημιακής ψυχιατρικής κλινικής των Ιωαννίνων με την ΕΠΡΟΨΥΗ) αποτελεί  ΣΔΙΤ ή ‘εμπορευματοποίηση' του ΕΣΥ. Θεωρούμε, αντίθετα, προτεραιότητα τη στήριξη και αναβάθμιση της υπάρχουσας Μονάδας έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση και την ανάπτυξη νέων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, διατηρώντας ταυτόχρονα τον δωρεάν χαρακτήρα τους» τονίζει ο Τομέας Υγείας.

Κι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται της πολιτικής που άσκησε όταν ήταν κυβέρνηση στον χώρο της υγείας και των σημερινών προγραμματικών του δεσμεύσεων για το δημόσιο σύστημα υγείας, υπογραμμίζει ότι δεν αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να απολογηθεί «απέναντι σε ‘τιμητές’ που μόνο μέλημά τους είναι η παραπληροφόρηση με στόχο μικροκομματικά οφέλη».

Τις τελευταίες ημέρες, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» έχει επεκτείνει την κριτική της στον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής σε διάφορα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back