Στην υπόθεση του συμφώνου συνεργασίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) για την ίδρυση Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παρεμβαίνει με δημόσια δήλωσή του και ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής Χρήστος Μαντάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην βουλευτής.
Το σύμφωνο αυτό συνεργασίας η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) το έχει καταγγείλει ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Παράλληλα, η παράταξη έκανε αναφορά και στο όνομα του κ. Μαντά, με το σκεπτικό ότι η επιστροφή του στο νοσοκομείο θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της υπάρχουσας Μονάδας (διαβάστε εδώ).
Για την όλη υπόθεση ο κ. Μαντάς παραπέμπει καταρχάς στη χτεσινή ανακοίνωση του διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής Θωμά Υφαντή (διαβάστε εδώ).
Ο ίδιος, στη δική του ανακοίνωση, δίνει έμφαση στην αναφορά του ονόματός του σε πολιτικό επίπεδο εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών». Κατά την άποψή του, αυτή η εμπλοκή «επιδιώκει απλά και μόνο να εξυπηρετήσει μια άποψη που θεωρεί ότι δήθεν εγώ ή και ο πολιτικός μου φορέας κατ’ επέκταση, υποστηρίζουμε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού - τα ΣΔΙΤ δηλ.- στον χώρο της υγείας. Ελπίζω να πρόκειται για παρερμηνεία και παρεξήγηση καθώς είναι γνωστή και η πορεία μου και η στάση μου».
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο συγκεκριμένο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο «περιορίζει τη συμμετοχή και την πρόσβαση του Δημοσίου και προφανώς αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της ΝΔ».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν πρέπει να υπάρξει αδιαφορία για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε να αφεθεί «ελεύθερο το πεδίο» σε άλλους φορείς, ενδεχομένως και κερδοσκοπικούς.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο η συγκεκριμένη επιλογή (δηλ. η συνεργασία με την ΕΠΡΟΨΥΗ που είναι γνωστό ότι δεν αποτελεί κερδοσκοπική επιχείρηση) επιτρέπει να διεκδικηθούν πόροι που θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον εξειδικευμένο τομέα της έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση με τη συμμετοχή και της Ψυχιατρικής κλινικής (του Δημοσίου δηλ.). Μήπως άραγε θα έπρεπε να αδιαφορήσουμε για αυτούς τους πόρους ή να αφήσουμε ‘ελεύθερο πεδίο’ σε άλλους, ακόμη και κερδοσκοπικούς φορείς να διεκδικήσουν αυτή την υπηρεσία, καθώς το πλαίσιο που επέλεξε η κυβέρνηση το επιτρέπει;».