Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σύμπραξη στην ψυχική υγεία, οι ενστάσεις και οι απαντήσεις

Εικόνα του άρθρου Μια σύμπραξη στην ψυχική υγεία, οι ενστάσεις και οι απαντήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2022, 20:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημιουργία Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση από την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ), η οποία προχώρησε και σε ένα σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Τη συνεργασία αυτή κατήγγειλε αρχικά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», και από και πέρα ακολούθησε ένα ντόμινο αντιδράσεων. Το σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει την παραχώρηση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας για δέκα χρόνια στην ΕΠΡΟΨΥΗ.

Διαβάστε: Τι συμβαίνει με τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση;

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Θωμάς Υφαντής υπεραμύνθηκε αυτής της συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχει ουσιαστική συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής και της ΕΠΡΟΨΥΗ, καθώς η πρώτη θα έχει την επιστημονική ευθύνη της νέας Μονάδας. Πώς; Διά του ίδιου του κ. Υφαντή, ο οποίος είναι διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής και θα είναι και επιστημονικά υπεύθυνος στη Μονάδα...

Σημειωτέον δε ότι ο κ. Υφαντής είναι και μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ.

Το κρίσιμο ζήτημα στην όλη υπόθεση είναι ότι από το 2007 υπάρχει Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η Ψυχιατρική Κλινική κατηγορείται επί της ουσίας ότι υπονομεύει την ίδια τη μονάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί. Η πρώτη διά του κ. Υφαντή έχει υποστηρίξει ότι «τύποις θα είναι δύο οι Μονάδες, ουσιαστικά όμως θα είναι ένα σώμα».

Στην όλη υπόθεση, δημόσια θέση έρχεται να πάρει και η ΕΠΡΟΨΥΗ, η οποία αναφέρει ότι δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση, ότι παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, ότι μετράει πάνω από 30 χρόνια στον χώρο της ψυχικής υγείας, ότι ποτέ δεν είχε πολιτικό πρόσημο, καταθέτοντας τη λύπη της που «ο φορέας μας χρησιμοποιείται επανειλημμένα για να προωθηθούν πολιτικές σκοπιμότητες ή αντιπαραθέσεις».

Yπενθυμίζει δε ότι υπό τη σκέπη της λειτουργούν 5 στεγαστικές δομές για ψυχικά πάσχοντες και 4 κοινοτικές υπηρεσίες και ότι εργάζονται σε αυτήν 80 εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται έναντι του ενιαίου μισθολογίου. «Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να μας χαρακτηρίσει ως ‘λαθροβιούντες’ και καιροσκόπους» αναφέρει η ΕΠΡΟΨΥΗ στην ανακοίνωσή της, που φέρει την υπογραφή του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο διά ταύτα, για τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλος του οποίου είναι ο κ. Υφαντής, εκτίμησε ότι πρόκειται για «μια τεράστια ευκαιρία να ενισχυθεί η μονάδα έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση, που λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ από το 2007 (πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα στην Ελλάδα), η οποία λόγω συγκυριών αλλά και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υλοποίηση του έργου της εδώ και χρόνια».

Προσθέτει ότι το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας στο να επιλέξει αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες έχει να κάνει με το ευέλικτο καθεστώς και το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας που διέπει τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «για την ανάπτυξη προγραμμάτων σε σχέση με τους φορείς του στενού δημόσιου τομέα» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Όσο για τη χρήση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας για τη στέγαση της Μονάδας, επικαλείται την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με το δεδομένο ότι η νέα μονάδα θα συστεγαστεί με την υπάρχουσα.

Η ΕΠΡΟΨΥΗ, τέλος, επισημαίνει ότι η ενίσχυση του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας από αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες «δεν συνιστά ‘ιδιωτικοποίηση’ ούτε υπονόμευση της δωρεάν δημόσιας υγείας» αλλά «ενδυνάμωση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back