Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «αρπαγή της ευκαιρίας» και τα ειδικά ιατρεία που δεν έγιναν

Εικόνα του άρθρου Η «αρπαγή της ευκαιρίας» και τα ειδικά ιατρεία που δεν έγιναν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2022, 01:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις τελευταίες ημέρες, η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας (ΕΠΡΟΨΥΗ) και η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και δη ο διευθυντής της, καθηγητής Θωμάς Υφαντής με ανακοινώσεις τους προσπάθησαν να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κριτική που της ασκείται από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» κι άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.

Η κριτική αφορά τη νέα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση που θέλει να ιδρύσει η ΕΠΡΟΨΥΗ με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (μετά από εισήγηση του κ. Υφαντή, ο οποίος είναι και μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ). Την ίδια ώρα, από το 2007 υπάρχει τέτοια Μονάδα υπό τη σκέπη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία όμως υπολειτουργεί.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, επιστρέφει σήμερα με νέα της ανακοίνωση ασκώντας κριτική στην ΕΠΡΟΨΥΗ και τον κ. Υφαντή όχι μόνο για την επίμαχη νέα Μονάδα αλλά και για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Δεν δέχεται δε σε καμία περίπτωση τα επιχειρήματα του κ. Υφαντή περί αναβάθμισης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, όπου προορίζεται να στεγαστεί και η νέα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Καταρχάς, ξεκαθαρίζει ότι στην ΕΠΡΟΨΥΗ δεν ασκήθηκε κριτική για το έργο της αλλά «για τον ρόλο που της αναθέτει η κυβέρνηση ως ‘πολιορκητικό κριό’ των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)». Για την «Αγωνιστική Συσπείρωση», το γεγονός ότι η ΕΠΡΟΨΥΗ επικαλείται «το ευέλικτο καθεστώς και το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας που διέπει τα ΝΠΙΔ για την ανάπτυξη προγραμμάτων», αποτελεί μια απόδειξη της ταύτισής της με την πολιτική της Ε.Ε. και της Ν.Δ. «για την αποποίηση του κράτους από την ευθύνη να παρέχει δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες υγείες γιατί θεωρούνται κόστος με τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ για να λειτουργήσουν με ‘ευελιξία και ευκαμψία’».

Συγκεκριμένα για τη Μονάδα, εκτιμά ότι η ΕΠΡΟΨΥΗ προέβη σε «μια αρπαγή της ευκαιρίας» (στην ανακοίνωσή της η ΕΠΡΟΨΥΗ κάνει λόγο για μια «τεράστια ευκαιρία»).

Όσον αφορά τον κ. Υφαντή και τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του μετά τη μεταβίβασή του από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» αναφέρει ότι ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής απέκρυψε μια ουσιαστική λεπτομέρεια. Ότι τα καθημερινά, εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής μεταφέρθηκαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, με το προσωπικό «να έχει ‘τεντωθεί’ κυριολεκτικά στη δουλειά, αντιμετωπίζοντας και τα νέα αιτήματα της κοινότητας».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» κατηγορεί ακόμα τον κ. Υφαντή ότι «πέραν της δραστήριας διεκδίκησης στέγης στη νέα Μονάδα της  ΕΠΡΟΨΥΗ, δεν υλοποίησε τίποτε από αυτά που στην από 21-09-2020 ανοιχτή επιστολή  προς την τοπική κοινωνία είχε παρουσιάσει». Κι αυτά ήταν: Ειδικό Ιατρείο για την Κατάθλιψη της Λοχείας (Επιλόχεια Κατάθλιψη), Ειδικό Ψυχογηριατρικό Ιατρείο με έμφαση στις Νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις της άνοιας, Ειδικό Ιατρείο για τα ενήλικα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, Ειδικό Ιατρείο για νέους ενήλικες (18-24 ετών).

Διαβάστε: Τι συμβαίνει με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας;

«Ίσως τελικά δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες από τις παραπάνω δράσεις περιλαμβάνονται στην επικείμενη χρηματοδότηση από την ίδια πρόσκληση του υπουργείου… Θα έχουμε άραγε κι άλλες συμπράξεις ‘ευελιξίας και ευκαμψίας’» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Τέλος, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» δίνει τη δική της απάντηση και στα επιχειρήματα περί δικτύωσης των δομών ψυχικής υγείας. «Για ποια δικτύωση ποιων δομών μιλάνε τελικά» αναρωτιέται όταν δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό στην ανοιχτή Ψυχιατρική Κλινική και στη Μονάδα Νοσηλείας Οξέων Περιστατικών;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back