Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Και όμως, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση νερού

Εικόνα του άρθρου Και όμως, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση νερού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2023, 11:56
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί τους όρους για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. Το κάνει με σαφή και ανυποχώρητο τρόπο, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα οδηγήσουν σε αυτή την εξέλιξη.

Το έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε παλιότερη συνέντευξή του: «Και στην ΕΥΔΑΠ και στη ΕΥΑΘ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής» με μια ρυθμιστική αρχή που θα «εξασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης».

Αυτό ακριβώς είναι ιδιωτικοποίηση. Δεν υπάρχει «λίγη» ή «πολλή». Η αντίστοιχη κατάσταση στο ρεύμα δεν εξασφάλισε ποτέ ότι η ενέργεια, επίσης αναγκαία και κοινωνικό αγαθό όσο και το νερό, δεν θα γίνει «αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης».

Η ΝΔ επιμένει να σκιαμαχεί και να στρεψοδικεί επικοινωνιακά.

Μετά την πολύ μεγάλη συγκέντρωση χτες 2/4 στη Θεσσαλονίκη, αργά το βράδυ η κυβέρνηση προσπάθησε να ταυτίσει όποιον-α αντιδρά στην επιβολή της ρυθμιστικής αρχής σε κάτι που είναι έτσι και αλλιώς δημόσιο αγαθό, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με «ανακοίνωση-καταγγελία» όπως την ονομάζει, για να δώσει μεγαλύτερο βάρος στο περιεχόμενο, καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ «για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης μέσω της συνεχούς διασποράς ψευδών ειδήσεων περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού».

Βέβαια, εκτός από το πλήθος που συγκεντρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, για την επιβολή της ρυθμιστικής αρχής έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και επιφυλάξεις και στελέχη της ΝΔ, όπως ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, καθώς και δημοτικές αρχές, κάποιες εκ των οποίων πρόσκεινται μερικώς ή εξ ολοκλήρου στη ΝΔ. Και η ΔΕΥΑΙ έχει διαφωνήσει με τη ρύθμιση.

Η ΝΔ στην ανακοίνωση παραπέμπει στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει  δημόσιο αγαθό κι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησης του» και επιμένει να μην απαντάει στο κύριο ερώτημα, λέγοντας «ότι δεν προκύπτει από πουθενά πρόθεση ιδιωτικοποίησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λακωνικά: «Όσο και να μιλάει για fake news η ΝΔ, η κοινωνία έχει καταλάβει ότι ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποιεί το νερό και λέει ένα ξεκάθαρο «ως εδώ». Στην ΝΔ πριν μιλήσουν για fake news, ας δουν τι προανήγγειλε από το 2018 ο κ. Μητσοτάκης. Ό,τι ακριβώς κάνει σήμερα» και παραπέμπει στα περί στρατηγικού επενδυτή.

(photo credit: Χρ. Αβραμίδης)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back