ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιχείρηση «σώστε το νερό»

Εικόνα του άρθρου Επιχείρηση «σώστε το νερό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2023, 12:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ανοιχτό θέμα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, το οποίο μπορεί μεν να μοιάζει «λογικό» για την ακραία νεοφιλελεύθερη ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν είναι τέτοιο στον πραγματικό κόσμο, θορυβεί και τη ΔΕΥΑΙ.

Η άρον-άρον κατάθεση του νομοσχεδίου που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την αφαίρεση της διαχείρισης του νερού από τις ΔΕΥΑ, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική της εκχώρηση σε ιδιωτικά και αγοραία επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι η «πέτρα του σκανδάλου».

Για την ακρίβεια, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (ο οποίος δεν πτοήθηκε από εθνικά πένθη και ερωτήματα για τα Τέμπη και κατέθεσε το νομοσχέδιο, δημιουργώντας κάκιστους συμβολισμούς), προβλέπει στο νόμο ότι «οι υπηρεσίες ύδατος» υπάγονται στη «νέα» ΡΑΕ, που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Μόνο που οι «υπηρεσίες υδάτων» δεν διέπονται από κάποιο είδος ανταγωνισμού και επιπλέον, η κυβέρνηση προσπαθεί να το δημιουργήσει με προκλητικό τρόπο: «Σε ό,τι αφορά την παροχή νερού, υπάρχουν δημόσια μονοπώλια, δημοτικά μονοπώλια που πρέπει να ελεγχθούν και αυτά, διότι διαχειρίζονται τον πολυτιμότερο πόρο, που είναι το νερό και το οποίο τα επόμενα χρόνια θα μας λείψει λόγω της κλιματικής αλλαγής».  

Αυτά είναι τα λόγια του Κώστα Σκρέκα, του υπουργού που μεταξύ άλλων είναι πλέον ο πολιτικά υπεύθυνος για την τιμολόγηση του ρεύματος στην Ελλάδα. Ο κ. Σκρέκας θεωρεί ότι η παροχή νερού μόνο από τους Δήμους συνιστά μονοπώλιο και για να στηρίξει την άποψή του, καταφεύγει σε greenwashing, χρησιμοποιεί δηλαδή την κλιματική αλλαγή ως επιχείρημα. Δεν εξηγεί πουθενά φυσικά πώς θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή καθαρού νερού στους πολίτες, υπό ιδιωτικά καθεστώτα.

Η ΕΔΕΥΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί μία πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος συνεπώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α. Κι αυτό διότι η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δεν συνάδει με την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υπηρεσιών ύδατος της χώρας μας, αφού στον τομέα υπηρεσιών ύδατος δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει αγορά όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ενέργειας, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει μια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού σύμφωνα με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, και να προστατευθούν οι καταναλωτές».

Η διαφαινόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που ξεκινάει με παρόμοιο τρόπο με άλλες περιπτώσεις, προκαλεί αντιδράσεις και στη ΔΕΥΑΙ.

Ο πρόεδρός της Άρης Μπαρτζώκας μεταξύ άλλων τόνισε σε δηλώσεις του ότι αν υπαχθούν υπηρεσίες στη νέα ΡΑΕ, αυτό θα είναι εκτός του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών και παρατήρησε επίσης και το προφανές: ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο στη συγκεκριμένη αγορά, ώστε να χρειάζεται να εποπτευθεί.

Τέλος, σήμερα 9 Μαρτίου κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι-ες της ΔΕΥΑΙ, ενάντια στο νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back