dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο

Εικόνα του άρθρου Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2023, 23:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

O Θανάσης Οικονόμου, υποψήφιος  του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νομό Ιωαννίνων, γράφει για την «ευθεία γραμμή» που  συνδέει τις ιδιωτικοποιήσεις σε νερό, ενέργεια, νοσοκομεία, που προωθεί η  κυβέρνηση


Τις πρώτες μέρες της τραγωδίας των Τεμπών κι ενώ η κοινωνία είναι σοκαρισμένη κι έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος, η κυβέρνηση προβαίνει σε δυο αποκαλυπτικές για τον κυνισμό της κινήσεις.

Ο εκλεκτός του Μητσοτάκη, μάνατζερ της ΔΕΗ, εξαγοράζει την Ρουμανική εταιρεία ενέργειας, ENEL έναντι 1δις 260 εκατ. Και ο υπουργός Σκρέκας φέρνει

νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο σε ιδιώτες παρόχους και διαχειριστές του νερού, ανοίγοντας ουσιαστικά διάπλατα την πόρτα στις γαλλικές εταιρείες, Suez και Veolia.

Δηλαδή, ακόμη και εν μέσω τραγωδίας ο Μητσοτάκης κάνει μπίζνες ως συνήθως. Όσο αναφορά την εξαγορά της ENEL, το έργο έχει ξαναπαιχτεί, είναι η ίδια ιστορία με την εξαγορά που είχε κάνει η Εθνική της τουρκικής τράπεζας Finansbank. Ελπίζω να μην είναι καρμπόν το φιάσκο και η κατάληξη. Να θυμίσω ακόμη πως όταν συσσώρευε κεφάλαια από τις πωλήσεις των δημόσιων συμμετοχών ο κ. Στάσσης διατεινόταν πως τα μαζεύει για να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ εκτεταμένες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.  Προφανώς, ο χρηματοοικονομικός τζόγος είναι πιο κερδοφόρος…

Και με το νερό έχει ξαναπαιχτεί το έργο. Για την ιδιωτικοποίηση του νερού γίνεται προσπάθεια από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, παρεμπιπτόντως πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο πατήρ Μητσοτάκης.

Η τελευταία προσπάθεια έγινε για την πώληση της ΕΥΑΘ, που αποφεύχθηκε μετά τις έντονες κινητοποιήσεις των πολίτων και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τονίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, και της διαχείρισης του, αποτρέποντας κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει. Είτε γιατί είναι ιδεοληπτική, είτε γιατί το έχει υποσχεθεί κόντρα στη βούληση των πολιτών, του ΣτΕ και της παγκόσμιας εμπειρίας.

Με την μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ιδρύει την «αγορά» παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Ταυτόχρονα ενοποιεί σε μια, όλες τις αυτόνομες δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας. Καταργεί την Εθνική επιτροπή υδάτων που καταρτίζει τα σχέδια αξιοποίησης των κατά τόπους υδάτινων πόρων και με τη συμμετοχή πολιτών. Πετά στο καλάθι, ευρωπαϊκές οδηγίες περί της αξιοποίησης αυτών των υδάτινων πόρων, όπως η 2000/60.

Την δεκαετία του 1980 και του 1990, υπήρξε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού σε πολλά μέρη του κόσμου και σε πολλές πόλεις στην Αγγλία, τη Χιλή ή το Παρίσι το πετύχαν. Πλέον όμως είναι ξεπερασμένο. Η αύξηση των τιμολογίων, η διαφθορά, η εγκατάλειψη δικτύων και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ανάγκασαν τους ιθύνοντες να επαναφέρουν το δημόσιο χαρακτήρα.

Στο Παρίσι, το νερό επανήλθε στον έλεγχο του δημόσιου το 2008, σ’ όλη την Ευρώπη, έκτοτε επαναδημοτικοποιήθηκε από 300 δήμους.

Για την εμπειρία αυτή κυκλοφορεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και παρατηρητήρια ένα κατατοπιστικό βιβλίο, με τίτλο: «Επαναδημοτικοποιηση- Επιστρέφοντας το νερό στα δημόσια χέρια».

Ο ΟΗΕ επίσης αναγνωρίζει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα που δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εμπορευματοποίησης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για αυτά, έχει δε έτοιμη τη ταμπέλα του «λαϊκιστή» για όσους αντιδρούν, πολίτες, φορείς, εργαζόμενους, κόμματα. Δεν την απασχολούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημόσια αγαθά αλλά τα υπονομεύει και τα απαξιώνει συστηματικά.

Ήδη στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της, έχει ιδιωτικοποιήσει την ενέργεια, πούλησε το 17% της ΔΕΗ, αποποιούμενο πλέον το δημόσιο την πλειοψηφική συμμετοχή. Πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το 100% της ΔΕΠΑ υποδομών…

Στην εκπαίδευση έκανε ισότιμο το ιδιωτικό κολλέγιο με το δημόσιο πανεπιστήμιο, βάζοντας ταυτόχρονα βαθμολογικό φραγμό για την εισαγωγή στο δημόσιο Πανεπιστήμιο…

Στην υγεία, εργαλειοποιώντας την πανδημία, προχώρησε στην μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, τελευταία και με την παραχώρηση της ογκολογικής μονάδας παίδων του «Αγία Σοφία»…

Στις συντάξεις με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων…

Να μην αναφέρω κάτι, αυτή τη στιγμή για τις μεταφορές ή την στέγαση...

Τώρα επιχειρεί και με το νερό. Να βάλουμε τέλος σε αυτό το πλιάτσικο. Να τους στείλουμε εκεί που ανήκουν, στους σκελετούς της ιστορίας.

Θανάσης Οικονόμου

Υποψ. Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ-Π Σ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3