Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

…και αν οι σούπερ ήρωες ήταν εγκληματίες;

Εικόνα του άρθρου …και αν οι σούπερ ήρωες ήταν εγκληματίες;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2019, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το The Boys, η νέα σειρά του Amazon Prime είναι κατά σειρά τα εξής: Ένα ακόμα κόμικς με υπερανθρώπους που γίνεται σειρά, η απόδειξη ότι ο Τζεφ Μπέζος θέλει τα σκήπτρα του Netflix και δεν λυπάται έξοδα και τέλος, είναι και εξαιρετική!

Καταρχάς, οι δημιουργοί της δεν είναι τυχαίοι: Ο Γκαρθ Ίνις είναι ο δημιουργός του Preacher, του πιο αστεία και… ευγενικά βλάσφημου κόμικς που η πρώτη του τηλεοπτική σεζόν ήταν τίμια και ο Ντάρικ Ρόμπερτσον έχει ανακατευτεί με τους X-men κατά καιρούς, αλλά και με το  Transmetropolitan. Ο δε παραγωγός, είναι ο Έρικ Κρίπκι που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα το Supernatural, το απολαυστικό τηλεοπτικό junk food. Επίσης, πρωτεργάτης σε όλη αυτή την ιστορία είναι ο Σεθ Ρόγκεν, που όλοι θα τον ήθελαν για κολλητό.

Το The Boys λοιπόν, είναι σαν… μετα-ιστορία. Αφού γνωρίσαμε τους υπερήρωες-υπερανθρώπους ως μεσσίες (Σούπερμαν), σκοτεινούς τιμωρούς (Μπάτμαν), φλώρους (2ο και 3ο Spiderman), πρωταγωνιστές επικής μυθολογίας (Avengers), ψυχάκηδες με βαθύτερα αισθήματα (Suicide squad) και παρίες (Watchmen), ήρθε η ώρα να τους γνωρίσουμε και ως προϊόντα.

Στο The Boys, οι υπερήρωες είναι ιδιοκτησία μιας εταιρίας, που τους χρησιμοποιεί για τα πάντα, από την αστυνόμευση, μέχρι την προώθηση προϊόντων. Είναι το απόλυτο ανθρώπινο κεφάλαιο και η διαχείρισή τους γίνεται με όρους ποδοσφαιρικών συμβολαίων. Φυσικά, αυτό δεν περνάει χωρίς προβλήματα, καθώς ο κωλοπαιδισμός συμβαδίζει συχνά με τον υπερβολικό πλούτο και τη δημόσια έκθεση.

Το The Boys όμως δεν είναι απλά μια «γήινη» εξιστόρηση ενός ημιφανταστικού παρόντος. Οι δημιουργοί και ο παραγωγός έχουν αποφασίσει να «γδύσουν» το αμερικάνικο όνειρο, τόσο στις πραγματικές, όσο και στις φαντασιακές του προεκτάσεις. Μετά την «ευγενική βλασφήμια» του Preacher, τώρα στο στόχαστρο μπαίνουν τα δυτικά ιδανικά και ό,τι πιστεύει ο σύγχρονος καπιταλισμός: ασφάλεια, αστυνόμευση, προτυποποίηση σε συνδυασμό με ολίγο δικαιωματισμό (που δεν απειλεί τα κεκτημένα) κ.α.

Υπό αυτή την έννοια, το The Boys είναι πιο κοντά στην ουσία του Watchmen, αν και το έργο του Μουρ είναι κάπως απλησίαστο και ανθεκτικό ακόμα και σε πολύ μέτριες κινηματογραφικές μεταφορές. Αντί όμως για τους παρηκμασμένους και αστούς ήρωες, τώρα έχουμε τους εκφραστές μιας εξουσίας που στην πραγματικότητα, είναι αδίστακτη.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 26 Ιουλίου στο Amazon Prime και ετοιμάζεται για δεύτερη σεζόν. Το καστ της είναι σε γενικές γραμμές «σωστοί άνθρωποι σε σωστές θέσεις», με αρκετά γνωστά πρόσωπα και με εφέ που δείχνουν ότι ο κ. Μπέζος (ο Τζεφ, όχι ο Γιάννης), χρειάζεται τιμολόγια για τα έξοδα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back