ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι ΗΠΑ μηνύουν την Amazon για μονοπωλιακές πρακτικές

Εικόνα του άρθρου Οι ΗΠΑ μηνύουν την Amazon για μονοπωλιακές πρακτικές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2023, 02:18
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατέθεσε την Τρίτη μια πολυαναμενόμενη αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Amazon.com και ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγκάσει τον διαδικτυακό λιανοπωλητή να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της για να περιορίσει την κυριαρχία της στο διαδίκτυο.

Η FTC ανέφερε ότι η Amazon περιορίζει τους λιανοπωλητές στην αγορά της από το να κάνουν εκπτώσεις, γεγονός που καταπνίγει τον ανταγωνισμό, και αναγκάζει τους πωλητές να χρησιμοποιούν την «υπηρεσία εκπλήρωσής» της, μια αναφορά στο πανεθνικό της δίκτυο φορτηγών διανομής και αποθηκών, το οποίο ορισμένοι επικριτές λένε ότι θα πρέπει να αποσπαστεί από τη διαδικτυακή επιχείρηση της Amazon.

Η αγωγή ήταν αναμενόμενη μετά από χρόνια καταγγελιών ότι η Amazon.com και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες καταχράστηκαν την κυριαρχία τους στην αναζήτηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο για να γίνουν φύλακες των πιο προσοδοφόρων πτυχών του διαδικτύου.

Η αγωγή, στην οποία προσχώρησαν 17 γενικοί εισαγγελείς πολιτειών, ακολουθεί μια τετραετή έρευνα και ομοσπονδιακές αγωγές που κατατέθηκαν κατά της Google της Alphabet και της Meta Platforms του Facebook.

Η FTC δήλωσε ότι ζητά από το δικαστήριο να εκδώσει μόνιμη διαταγή που θα διατάξει την Amazon.com να σταματήσει την παράνομη συμπεριφορά της. Η αγωγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ, όπου εδρεύει η Amazon.

«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η Amazon θα συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της για να διατηρήσει τη μονοπωλιακή της δύναμη», ανέφερε η FTC στην αγωγή της, με την οποία ζητούσε από το δικαστήριο «να θέσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της Amazon, να αποσπάσει τον μονοπωλιακό έλεγχο της Amazon, να αρνηθεί στην Amazon τους καρπούς των παράνομων πρακτικών της και να αποκαταστήσει τη χαμένη υπόσχεση του ανταγωνισμού».

Η καταγγελία της FTC ζητούσε από το δικαστήριο να εξετάσει «οποιαδήποτε προκαταρκτική ή μόνιμη εύλογη αρωγή, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της διαρθρωτικής αρωγής, που είναι αναγκαία για την αποκατάσταση του θεμιτού ανταγωνισμού».

Η διαρθρωτική ελάφρυνση στην αντιμονοπωλιακή ορολογία σημαίνει γενικά ότι μια εταιρεία πωλεί ένα περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα τμήμα της επιχείρησής της.


Η αντίδραση της Amazon

Η Amazon δήλωσε ότι η αγωγή της FTC ήταν λανθασμένη και θα έβλαπτε τους καταναλωτές οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές και πιο αργές παραδόσεις.

«Οι πρακτικές που αμφισβητεί η FTC έχουν συμβάλει στην τόνωση του ανταγωνισμού και της καινοτομίας σε ολόκληρη τη λιανική βιομηχανία και έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη επιλογή, χαμηλότερες τιμές και ταχύτερες ταχύτητες παράδοσης για τους πελάτες της Amazon και μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις πολλές επιχειρήσεις που πωλούν στο κατάστημα της Amazon», δήλωσε ο David Zapolsky, γενικός σύμβουλος της Amazon.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back