Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και οι επτά άργησαν πολύ…

Εικόνα του άρθρου Και οι επτά άργησαν πολύ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2022, 18:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από δυόμισι χρόνια προσφυγών, αμφισβητήσεων, καλών και όχι τόσο καλών προθέσεων, επίδειξης ισχύος, σκληρών δηλώσεων και μιας τροπολογίας, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και Δήμοι έφτασαν στο σημείο που ίσως θα έπρεπε να είχαν φτάσει εδώ και καιρό.

Καταρχάς, Περιφέρεια Ηπείρου και ΦοΔΣΑ αποφάσισαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι (με τη βοήθεια και του υπουργείου Ανάπτυξης) και να συνεργαστούν, θέλοντας και μη.

Η συνεργασία αυτή –με ή χωρίς εισαγωγικά- οδηγεί σε προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για τη δοκιμαστική, εξάμηνη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε σήμερα τις επτά προγραμματικές συμβάσεις για τη λειτουργία των αντίστοιχων ΣΜΑ. Για τη δοκιμαστική λειτουργία των επτά Σ.Μ.Α. –υπάρχει και ένας όγδοος ΣΜΑ, αυτός της Πρέβεζας, που βρίσκεται υπό κατασκευή από τον ΦοΔΣΑ- η Περιφέρεια θα διαθέσει συνολικά 403.000 ευρώ (για καύσιμα, ανταλλακτικά απορριμματοφόρων κλπ). Από την πλευρά τους, ο κάθε Δήμος που υπογράφει την προγραμματική σύμβαση, είναι υποχρεωμένος να διαθέσει το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό. Η διάθεση του προσωπικού είναι ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς οι Δήμοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, είναι ιδιαίτερα στριμωγμένοι στον τομέα της καθαριότητας.

Σε ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρει ότι μετά τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ «θα απεμπλακεί οριστικά από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Οι επτά ΣΜΑ προς λειτουργία, είναι: Ζίτσας, Πωγωνίου, Μετσόβου, Ηγουμενίτσας, Άρτας, Γ. Καραϊσκάκη, Ιωαννίνων.

Οι ΣΜΑ είναι εγκαταστάσεις όπου θα γίνεται η μεταφόρτωση των στερεών αποβλήτων από το μέσο συλλογής σε άλλο μέσο μεταφοράς με ταυτόχρονη μείωση (συμπίεση) του  όγκου τους. Η κατασκευή και η προμήθεια του εξοπλισμού των υποδομών αυτών χρηματοδοτήθηκαν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Kάποιο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των σταθμών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από τον ΦοΔΣΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back