Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και με ψηφιακά εργαλεία…

Εικόνα του άρθρου Και με ψηφιακά εργαλεία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2018, 18:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ως ένα από τα βασικά εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος του Δήμου Ιωαννιτών χαρακτήρισε το έργο με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου.

Πρόκειται για το έργο με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Όπως είπε σήμερα ο κ. Χρυσοστόμου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το έργο αυτό συνεργεί με την ήδη ενταγμένη στην κοινοτική πρωτοβουλία Interreg «Ελλάδα-Αλβανία» πράξη SAVEWATER, ύψους 500.000 ευρώ, καθώς και με τη νέα σχεδιαζόμενη πράξη της ψηφιοποίησης δικτύων ύδρευσης που αναμένεται να τρέξει άμεσα και η οποία έχει προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ.

«Μέσω της χρήσης νέων και σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων η ΔΕΥΑΙ, ενισχύει τις υποδομές της, διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή πόσιμου νερού σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητάς της, βελτιώνει τις υπηρεσίες της προς τους δημότες αλλά και συμβάλλει στον τομέα διαχείρισης ύδατος, στην ορθολογική αλλά και αειφόρο ανάπτυξη του τομέα των υδάτινων πόρων», σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

Τι αφορά το έργο

Σήμερα λειτουργεί (από το 2005) σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης το οποίο όμως βασίζεται σε απλά συστήματα ηλεκτρομηχανολογικού αυτοματισμού χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες τηλε-εποπτείας. Το όλο σύστημα καλύπτει μόνο ένα μέρος του εσωτερικού δικτύου της πόλης και του εξωτερικού υδραγωγείου (αντλιοστάσια και δεξαμενές) και πρόκειται να ενσωματωθεί στο νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, η συγκεκριμένη  πράξη αφορά ένα συνολικό έργο για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού αλλά και λογισμικού για την ανάπτυξη συστήματος τηλεπαρακολούθησης των αντλιοστασίων ύδρευσης της ΔΕΥΑΙ και την ανάπτυξη δικτύου τηλεμετρίας. Κι όλα αυτά για να εφαρμοστεί ο έλεγχος διαρροών με την εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των κύριων δεξαμενών της ΔΕΥΑΙ. Παράλληλα θα εγκατασταθούν μετρητικά όργανα σε τοπικούς σταθμούς κι έτσι θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται συνολικά 68 εγκαταστάσεις τοπικών σταθμών ελέγχου. Για τη λειτουργία και παρακολούθηση του συστήματος θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων σταθμός Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) και Περιφερειακός Σταθμός Ελέγχου (ΠΣΕ) όπως και ένας Φορητός Σταθμός Ελέγχου και Προγραμματισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back