ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε νέο δρόμο με βαρύ παρελθόν

Εικόνα του άρθρου Σε νέο δρόμο με βαρύ παρελθόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2016, 12:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί ένας οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, της δημοτικής αυτής επιχείρησης που αποτελεί για την πόλη «ευχή και κατάρα»; Η απάντηση είναι ότι ναι, μπορεί να συμβάλει στην εξυγίανση αυτής της επιχείρησης, σε συνδυασμό όμως και με άλλα μέτρα. Και το κρίσιμο ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση οι Γιαννιώτες να σταματήσουν να πληρώνουν τόσο ακριβά το νερό; Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, το 2017 θα γίνει η πρώτη μείωση στην τιμή του νερού, με προτεραιότητα στον παλιό δήμο Ιωαννιτών όπου οι κάτοικοι πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά από τους παλιούς καποδιστριακούς δήμους που συνενώθηκαν. Για την πρώτη αυτή μείωση δεσμεύτηκε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χτες με μοναδικό θέμα συζήτησης την αναδιάρθρωση της ΔΕΥΑΙ και τον νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας.

Στη συνεδρίαση αυτή ακούστηκαν πολλά για την «αμαρτωλή» ΔΕΥΑΙ, ενώ το θέμα προσφέρθηκε, όπως πάντα, τόσο για ακριβοδίκαιη κριτική όσο και για κριτική που φτάνει στα όρια του λαϊκισμού από την αντιπολίτευση. Όσον αφορά τις «αμαρτίες» της επιχείρησης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου ήταν αρκετά αποκαλυπτικός: Απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων σε ημετέρους, λογαριασμοί τηλεφώνου που ξεπερνούσαν τα 4000 ευρώ (υπήρχαν 103 γραμμές!), λειτουργία της επιχείρησης με κιτάπια, επιλογή συγκεκριμένων μόνο προμηθευτών και άλλα. 

«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοστόμου. Και λέγοντας «κεφάλι», εννοούσε τον πρώην γενικό διευθυντή Κ. Γιωτάκη που αποχώρησε από τη ΔΕΥΑΙ πριν από έξι μήνες. Για τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, ο επί 30 χρόνια πρώην γενικός διευθυντής ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τα όσα συνέβαιναν στην επιχείρηση. «Αν νομίζετε ότι ήξερε ο κάθε δήμαρχος τι γινόταν εκεί μέσα, κάνετε μεγάλο λάθος» τόνισε ενώ αποκάλυψε ότι «το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού είναι συγγενείς ή κουμπάροι του». Αναμφίβολα, ο πρώην γενικός διευθυντής έχει τις ευθύνες του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνει δαιμονοποίησή του, δεδομένου ότι πάντα μια δημοτική αρχή μπορούσε να παρέμβει, αν ήθελε. Ακόμα και με πολιτικό κόστος…

Είναι προφανές όμως ότι το πάθημα έγινε μάθημα και ότι ο νέος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ξανά «η ενός ανδρός αρχή». Ο νέος οργανισμός προβλέπει μια θέση γενικού διευθυντή, τρεις διευθύνσεις (από τις επτά που υπάρχουν) και 15 τμήματα (από τα 26), ενώ συστήνονται ένα τμήμα εσωτερικού ελέγχου και γραφείο νομικών συμβούλων τα οποία θα είναι επιφορτισμένα με το έργο της εποπτείας, της αξιολόγησης και της τήρησης της νομιμότητας του συνόλου των ενεργειών της ΔΕΥΑΙ. «Λέμε ‘όχι’  στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων, ‘όχι’ στη σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων, ‘όχι’ στη μετακύλιση ευθυνών, ‘όχι’ στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της επιχείρησης, βρίσκονται τόσο η εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων όσο και οι νέες πρακτικές διοίκησης. «Η μεγάλη γραφειοκρατία και οι στοίβες από τα εσωτερικά σημειώματα και μπλοκάκια -καθημερινό και απολύτως φυσιολογικό μέχρι σήμερα φαινόμενο- είχαν ως αποτέλεσμα τον ελλιπή έλεγχο που αποτυπωνόταν σε δημοσιονομικά και λογιστικά λάθη, επηρεάζοντας ενέργειες, αποφάσεις και ανθρώπους» ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μπέγκας μίλησε και για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΙ στα νέα γραφεία στη Ριζάρειο Πολιτεία: «Έχουμε μείωση του λειτουργικού κόστους, εξοικονόμηση χαμένων ανθρωποωρών, συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα κτίριο και φυσικά, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Στα νέα γραφεία ολοκληρώθηκε και εγκατάσταση του νέου πληροφοριακού συστήματος». Λίγο αργότερα, ο κ. Χρυσοστόμου παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος που κατά τη δημοτική αρχή του Φίλιππα Φίλιου η ΔΕΥΑΙ πήγε σε τρία μέρη: Γιάννενα, Κατσικά, Πέραμα.



ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ήταν αυτός που στην εισήγησή του ήταν πιο αναλυτικός για τις ενέργειες που γίνονται ή θα γίνουν προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης. Οι ενέργειες αυτές αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τους διακανονισμούς, τα στάσιμα υδρόμετρα και την αποχέτευση.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είπε ότι το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών από τα ληξιπρόθεσμα ανέρχεται στο ποσό των11.4 εκατομμυρίων και αντιστοιχούν σε 23.833 παροχές ύδρευσης, δηλαδή στο 29,97%. «Η διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων της ΔΕΥΑΙ έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει ισορροπία και ισονομία στη διαχείριση των οφειλών προς την υπηρεσία» τόνισε.

Για τους διακανονισμούς ανέφερε ότι από τον Μάιο του 2016 μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου το σύνολό τους ανέρχεται στους 3.079. Το ποσό δε των οφειλών για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί διακανονισμός, είναι 2.686.324 ευρώ, ενώ τα μέχρι σήμερα πληρωθέντα χρηματικά ποσά ανέρχονται σε 1.253.349 ευρώ.

Για τα στάσιμα υδρόμετρα, είπε ότι αφορούν το 2% των συνολικά εξυπηρετούμενων πολιτών. «Προϋπολογιστικά σας αναφέρουμε ότι το χρηματοοικονομικό προσδοκώμενο έσοδο από την αντικατάσταση των στάσιμων ρολογιών θα ξεπερνά τις 100.000,00€ ετησίως» υπογράμμισε. Τέλος, για την αποχέτευση, οι συνολικά ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες απαιτήσεις ανέρχονται στο ποσό των 177.657 ευρώ.

Το νέο οργανισμό υπερψήφισε και η αξιωματική αντιπολίτευση, με παρατηρήσεις που κατέθεσε, πλην του συμβούλου Γρηγόρη Γκίκα, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Πολίτες για την ανατροπή» και «Γιάννενα τώρα», επιφυλασσόμενες για την πορεία της επιχείρησης. Κατά ψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η ΔΡΑΣΥ.


 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3