ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος: «Υποκριτικοί θεατρινισμοί για τη ΔΕΥΑΙ»

Εικόνα του άρθρου Δήμος: «Υποκριτικοί θεατρινισμοί για τη ΔΕΥΑΙ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2019, 18:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην αντεπίθεση περνά η δημοτική αρχή Ιωαννίνων μετά τις σημερινές παρεμβάσεις των υποψήφιων δημάρχων Μωυσή Ελισάφ και Νίκου Γκόντα για την αμοιβή του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου.

Επί του θέματος, η δημοτική αρχή αναφέρει ότι η αμοιβή του κ. Χρυσοστόμου είναι νόμιμη και ότι η απόφαση για τον προσδιορισμό του ύψους της αμοιβής πάρθηκε τον Μάρτιο του 2017 με τη σύμφωνη γνώμη και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κι όχι πρόσφατα, όπως κατήγγειλαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι. Η πρόσφατη «απόφαση» δεν αφορούσε απόφαση, όπως σημειώνει, αλλά αποδοχή νομικής γνωμοδότησης.

Σε πολιτικό επίπεδο, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρεί τις «συντονισμένες καταγγελίες των παρατάξεων ‘Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία’ και ‘Γιάννενα Νέα Εποχή’», ενώ κάνει λόγο για «υποκριτικούς θεατρινισμούς». Ο τελευταίος χαρακτηρισμός έχει αποδέκτες και τις δύο παρατάξεις. «Ο Νίκος Γκόντας  άφησε δεκάδες εκατομμύρια χρέη τόσο στο Δήμο όσο και στη ΔΕΥΑΙ και στην παράταξη του Μωυσή Ελισάφ μετέχει πρώην αιρετός που ως αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και αντιδήμαρχος όχι μόνο λάμβανε κανονικά την αντιμισθία του, αλλά δεχόταν να λαμβάνει και τις αποζημιώσεις παράστασης μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, οι οποίες επί θητείας μας έχουν καταργηθεί». Η δημοτική αρχή αναφέρεται στον πρώην αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, επί θητείας Φίλιππα Φίλιου, Δημήτρη Θεμελή. «Αυτά αλήθεια δεν ήταν προκλητικά; Ή μήπως τότε η ΔΕΥΑΙ είχε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τη σημερινή;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

«Δεν θα υποκύψουμε σε υποκριτικούς θεατρινισμούς που μόνο στόχο έχουν να παρασύρουν την κοινή γνώμη από την αλήθεια του έργου μας και να τη στρέψουν στην ατζέντα των ψεμάτων. Ας έχουν υπομονή μέχρι τον Μάιο όταν θα στηθούν οι κάλπες και οι πολίτες θα προσέλθουν σε αυτές με την αλήθεια του έργου και το χέρι στην καρδιά για να τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας για τα Νέα Γιάννενα» τονίζει η δημοτική αρχή, κάνοντας χρήση των προεκλογικών της μότο.

Όσον αφορά την αμοιβή του κ. Χρυσοστόμου, ο Δήμος Ιωαννιτών αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι έχει κριθεί με απόφαση του Ελεγκτικού συνέδριου (αρ. αποφ.: 31/2016) πως το ύψος της αμοιβής μέλους διοικητικού συμβουλίου με πλήρη απασχόληση στις ΔΕΥΑ ανά τη χώρα ανέρχεται μέχρι το 50% της αντιμισθίας του Δημάρχου. Και συνεχίζει: Στη συνεδρίαση 92/27-03-2017 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, καθορίστηκε το ύψος της αμοιβής του μέλους του Δ.Σ. της επιχείρησης η οποία εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (8 Νοεμβρίου 2017). Στην απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ ρητά αναφέρεται ότι αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ. «Γίνεται έτσι σαφές ότι ο προσδιορισμός του ύψους της αμοιβής του αντιπροέδρου έγινε με την πιο πάνω απόφαση τον Μάρτιο του 2017 κι όχι παραμονές των εκλογών. Στη συνεδρίαση όπου πάρθηκε η εν λόγω απόφαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρατάξεων και εκείνος των εργαζομένων οι οποίοι ομοφώνησαν. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 8/2/2019 δεν έλαβε απόφαση σε σχέση με το ύψος της αμοιβής αλλά αποδέχτηκε νομική γνωμοδότηση, η οποία ζητήθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΙ» υπογραμμίζει.

«Είναι απολύτως προκλητική η προσπάθεια σπίλωσης της διαφάνειας στον τομέα της διαχείρισης από τις δύο παρατάξεις, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν την σπουδαιότητα και την κρισιμότητα της άσκησης των εν λόγων καθηκόντων» καταλήγει ο Δήμος Ιωαννιτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back