Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το στοίχημα του πάρκου αγροτικής καινοτομίας

Εικόνα του άρθρου Το στοίχημα του πάρκου αγροτικής καινοτομίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2021, 01:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εκατοντάδες στρέμματα στον Κατσικά Ιωαννίνων παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου για κοινωφελή σκοπό και συγκεκριμένα για τη δημιουργία πάρκου αγροτικής καινοτομίας που θα φιλοξενεί δράσεις σχετικές με ερευνητικούς σκοπούς σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

Η αγροτική αυτή έκταση των 951.647 τ.μ., στην οποία υπάρχει και ένα συγκρότημα 13 παλιών κτιρίων, ανήκε στην πρώην Γεωργική Σχολή Κατσικά. Η διάρκεια της παραχώρησης είναι για 25 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης άλλα 10 χρόνια). «Είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο, η Περιφέρεια Ηπείρου μπαίνει σε μια άλλη διαδικασία, την οποία επιδιώκαμε από την περίοδο 2011-2012, επανήλθαμε το 2019 και τώρα τελεσφόρησε», δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Η πρώην Γεωργική Σχολή Κατσικά (ή πιο γνωστή ως Γεωργικός Σταθμός) αποτελούσε κάποτε έναν τόπο έρευνας για την προβατοτροφία και την αγελαδοτροφία, ένα ερευνητικό κτηνοτροφικό πάρκο, από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και πριν από 20 χρόνια. Το παρελθόν του τόπου «μαρτυράνε» οι παλιές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν κάποτε ως προβατοτροφείο, ιπποκομείο, στάβλοι, γραφεία, εργαστήρια, αρμεκτήρια. Δίπλα από αυτές τις εγκαταστάσεις, λειτουργούν σήμερα η Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Τι θέλει να φτιάξει η Περιφέρεια Ηπείρου; Ένα πάρκο που θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, που θα φιλοξενεί ένα εκθετήριο αγροτικών προϊόντων και δύο ερευνητικά κέντρα – ένα Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων και ένα Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Για τα ερευνητικά αυτά κέντρα έχουν γίνει μελέτες σκοπιμότητας. 

Το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές. Κατά καιρούς έχει ειπωθεί από τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σήμερα ο κ. Καχριμάνης έκανε αναφορά και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Όπως σαφές δεν είναι πώς θα αξιοποιηθεί η έκταση του αγροκτήματος – υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος της έκτασης αυτής είχε προταθεί κάποτε να γίνει ένα υγροτοπικό-περιβαλλοντικό πάρκο.

Και βέβαια το μεγάλο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση του πάρκου. Και όχι μόνο σε επίπεδο λειτουργίας των δομών και των ερευνητικών κέντρων αλλά και σε επίπεδο αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων στο αγρόκτημα Κατσικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το πάρκο αγροτικής καινοτομίας πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε πέντε χρόνια, αλλιώς η παραχώρηση αίρεται. Όσον αφορά δε τις παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αυτές πρέπει να έχουν την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back