Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Juice: Αποστολή στα παγωμένα φεγγάρια του Δία

Εικόνα του άρθρου Juice: Αποστολή στα παγωμένα φεγγάρια του Δία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2023, 13:54
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σε λίγες ημέρες, ένα σκάφος αξίας 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκτοξευθεί στο διάστημα έχοντας ως αποστολή την εύρεση σημαδιών ζωής σε άλλους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος. Ωστόσο, το διαστημόπλοιο δεν θα κατευθυνθεί σε γνωστούς προορισμούς όπως ο πλανήτης Άρης. Αντ' αυτού, θα πετάξει στο βαθύ διάστημα και θα ερευνήσει τα παγωμένα φεγγάρια του μακρινού Δία.

Το Jupiter Icy Moons Explorer -ή Juice- αναμένεται να φτάσει στον αέριο γίγαντα Δία σε οκτώ χρόνια για να κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις του. Έπειτα θα κάνει για τρία χρόνια 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους, πριν τελικά αφιχθεί στον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα, γύρω από τον οποίο θα μπει σε τροχιά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον Δεκέμβριο του 2034.

Η εκτόξευση θα γίνει στις 13 Απριλίου από τη Γαλλική Γουιάνα. Η αποστολή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας του προγράμματος «Cosmic Vision 2015-2025» της ESA, που έχει ως στόχο να απαντήσει σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: ποιες είναι οι συνθήκες για τον σχηματισμό των πλανητών και την εμφάνιση της ζωής και πώς εξελίχθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα. Στην αποστολή συνεισφέρουν, επίσης, η NASA, ο Ιαπωνικός Οργανισμός Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης και η Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία.

Στην αποστολή JUICE συμμετέχει και ελληνική επιστημονική ομάδα, η οποία έλαβε μέρος στον σχεδιασμό ενός από τα όργανα του JUICE, του Particle Environment Package (PEP). Στην ομάδα συμμετέχουν η Ακαδημία Αθηνών, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της και πρόεδρο της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος είχε λάβει μέρος και στην ιστορική αποστολή Galileo, την πρώτη που μελέτησε από κοντά το γιγάντιο σύστημα του Δία, και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Θεόδωρο Σαρρή.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back