ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η αποστολή «Juice» ξεκίνησε το ταξίδι της στον Δία

Εικόνα του άρθρου Η αποστολή «Juice» ξεκίνησε το ταξίδι της στον Δία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2023, 23:54
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η αποστολή «Juice» (Jupiter Icy Moons Explorer) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), εκτοξεύτηκε σήμερα στις 15:15 (ώρα Ελλάδος) με επιτυχία από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.  

Χρειάστηκαν μόλις δύο λεπτά για να μεταφέρει ο πύραυλος Ariane 5 τον Juice στο διάστημα, λίγο μετά τον οποίο αποχωρίστηκε από τον δορυφόρο, ο οποίος ξεκινά τώρα το 8ετές ταξίδι του προς τον Δία.

Το Juice θα πραγματοποιήσει το ταξίδι των 6,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων για να μελετήσει τρία από τα 92 γνωστά φεγγάρια του Δία: Γανυμήδη, Καλλιστώ και Ευρώπη. Βασικός στόχος της αποστολής είναι να διαπιστώσει αν υπάρχουν συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή στους υπόγειους ωκεανούς που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο εσωτερικό των τριών παγωμένων φεγγαριών του Δία.  


Τις δύο εβδομάδες μετά την εκτόξευση, ο δορυφόρος θα αναπτύξει όλες τις κεραίες και τους βραχίονες των οργάνων του. Θα ακολουθήσει μια τρίμηνη περίοδος κατά την οποία θα τεθούν σε λειτουργία όλα τα επιστημονικά όργανα του διαστημικού σκάφους. 

Θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για την πρώτη του πτήση, η οποία έχει οριστεί μόλις για τον Αύγουστο του 2024. Τότε, θα περάσει από τη Σελήνη και στη συνέχεια από τη Γη περίπου μιάμιση ημέρα αργότερα. Ο δορυφόρος θα εκμεταλλευτεί το βαρυτικό πεδίο Γης-Σελήνης για να κατευθυνθεί προς τον Δία. 

Το JUICE αναμένεται να φτάσει στον αέριο γίγαντα Δία το 2031 για να κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις του. Έπειτα θα κάνει για τρία χρόνια 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους, πριν τελικά αφιχθεί στον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα, γύρω από τον οποίο θα μπει σε τροχιά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον Δεκέμβριο του 2034.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το διαστημικό σκάφος θα αλλάξει τροχιά και θα μετακινηθεί από τον Δία στον Γανυμήδη. Με αυτόν τον τρόπο, το Juice θα γίνει ο πρώτος δορυφόρος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από ένα φεγγάρι εκτός της Γης. 

Με πληροφορίες από thenextweb. Φωτογραφία: ESA


ΣΧΟΛΙΑ
Κώστας
Η πρώτη πρόταση της τελευταίας παραγράφου είναι λάθος. Μπορείτε να την αφαιρέσετε τελείως γιατί επαναλαμβάνεται παραπάνω. Καλό Πάσχα!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back