ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ενδείξεις για ύπαρξη νερού σε τέσσερα φεγγάρια του Ουρανού

Εικόνα του άρθρου Ενδείξεις για ύπαρξη νερού σε τέσσερα φεγγάρια του Ουρανού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2023, 15:06
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια εκ νέου ανάλυση δεδομένων από το διαστημικό σκάφος Voyager της NASA, μαζί με νέα υπολογιστικά μοντέλα, οδήγησε τους επιστήμονες της NASA στο συμπέρασμα ότι τέσσερα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Ουρανού πιθανόν να περιέχουν ένα στρώμα ωκεανού μεταξύ του πυρήνα και του παγωμένου φλοιού τους. Η μελέτη τους είναι η πρώτη που περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη της εσωτερικής σύνθεσης και δομής και των πέντε μεγάλων φεγγαριών: Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια, Όμπερον και Μιράντα. Η εργασία υποδηλώνει ότι τέσσερα από τα φεγγάρια διαθέτουν ωκεανούς που μπορεί να έχουν βάθος δεκάδων χιλιομέτρων.

Η μελέτη επανεξέτασε τα ευρήματα από τις διελεύσεις του Voyager 2 της NASA από τον Ουρανό τη δεκαετία του 1980 και από επίγειες παρατηρήσεις. Οι συγγραφείς δημιούργησαν μοντέλα υπολογιστών εμπλουτισμένα με πρόσθετα ευρήματα από το Galileo, το Cassini, το Dawn και το New Horizons της NASA (καθένα από τα οποία ανακάλυψε ωκεάνιους κόσμους), συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τη χημεία και τη γεωλογία του φεγγαριού του Κρόνου, Εγκέλαδου, του Πλούτωνα και του φεγγαριού του Χάροντα και της Δήμητρας - όλα παγωμένα σώματα περίπου στο ίδιο μέγεθος με τα φεγγάρια του Ουρανού.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις από την αποστολή ρομποτικών ανιχνευτών στους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια όχι μόνο είχαν φλοιό από πάγο, αλλά κάτω από τις παγωμένες επιφάνειές τους μπορεί να υπάρχουν γιγαντιαίοι ωκεανοί που καλύπτουν ολόκληρο τον πυρήνα των δορυφόρων.

Παρόλο που ο Ουρανός και τα φεγγάρια του βρίσκονται πολύ μακριά από τον ήλιο και επομένως έχουν πολύ χαμηλές επιφανειακές θερμοκρασίες, θα μπορούσαν να υπάρχουν αλμυροί ωκεανοί, επειδή μονώνονται από ένα παχύ στρώμα πάγου και φαίνεται να έχουν αμμωνία μέσα τους, η οποία δρα σαν αντιψυκτικό. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φεγγάρια θα μπορούσαν να θερμαίνονται από εσωτερικούς μηχανισμούς θερμότητας από το βραχώδες περίβλημά τους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Geophysical Research 

Με πληροφορίες από NASA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back