Οι αστρονόμοι που μελετούν τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA που έχει αποσυρθεί, ανακάλυψαν ένα νέο σύστημα επτά «καυτών» πλανητών σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό άστρο που είναι μεγαλύτερο και θερμότερο από τον ήλιο, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία την Πέμπτη.
Η NASA περιέγραψε τους νεοανακαλυφθέντες πλανήτες ως «καυτούς» και «λουσμένους» στην ακτινοβολούσα θερμότητα που εκπέμπει το άστρο, το οποίο περιγράφηκε ως «σαν τον ήλιο». Αυτό το άστρο είναι 10% μεγαλύτερο και 5% «θερμότερο από τον ήλιο», δήλωσε η NASA, και υπάρχει περισσότερη θερμότητα ανά περιοχή από αυτό το άστρο από ό,τι βιώνει οποιοσδήποτε πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα.
Και οι επτά είναι μεγαλύτεροι από τη Γη, τον μεγαλύτερο από τους τέσσερις βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά μικρότεροι από τον Ποσειδώνα, τον μικρότερο από τους τέσσερις αέριους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Όλοι τους έχουν τροχιές πιο κοντά στο άστρο τους, που ονομάζεται Kepler-385, από τη μέση απόσταση του Ερμή από τον ήλιο.
«Όλοι οι πλανήτες "ψήνονται" πιο έντονα από οποιονδήποτε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος», δήλωσε ο αστρονόμος Jack Lissauer του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που πρόκειται να δημοσιευτεί στο Journal of Planetary Science και που αυτή τη στιγμή είναι αναρτημένη στον ερευνητικό ιστότοπο arXiv.
Οι επιστήμονες έχουν μέχρι σήμερα εντοπίσει περισσότερους από 5.500 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος και έχουν εντοπίσει εκατοντάδες αστέρια με πολλαπλούς εξωπλανήτες. Αλλά η συλλογή των επτά εξωπλανητών του Kepler-385 ξεπερνιέται μόνο από τους οκτώ γνωστούς εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται Kepler-90. Ένα άλλο αστέρι, το TRAPPIST-1, είναι γνωστό ότι έχει επτά. Το ηλιακό μας σύστημα έχει οκτώ πλανήτες.
Η νέα μελέτη καταγράφει περίπου 4.400 πλανήτες που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο από την εκτόξευσή του το 2009 έως την απόσυρσή του το 2018. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα του, όπως αποδεικνύεται από τον εντοπισμό του πληθυσμού των εξωπλανητών του Kepler-385.
Η μελέτη καταδεικνύει περαιτέρω ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πλανητικών συστημάτων - και πολλά από αυτά πιθανόν να μην μοιάζουν πολύ με το ηλιακό μας σύστημα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν πλανητικά συστήματα με περισσότερα από οκτώ, αλλά τα τηλεσκόπια μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά ευαίσθητα ώστε να τα καταφέρουν καλά στην ανίχνευση μικρότερων εξωπλανητών.
Στην αναζήτηση για ζωή πέρα από τη Γη, αυτοί οι πλανήτες δεν είναι πολλά υποσχόμενοι υποψήφιοι.
«Η πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε οποιονδήποτε από αυτούς τους επτά πλανήτες είναι πράγματι αρκετά μικρή», δήλωσε ο Lissauer. «Μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν επιπλέον πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά σε μεγαλύτερη απόσταση από το άστρο και για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτα, επειδή είναι πιο δύσκολο να τους εντοπίσουμε. Συγκεκριμένα, αν υπήρχε ένας πλανήτης μεγέθους Γης στο σύστημα σε απόσταση Γης-ήλιου, δεν θα τον είχαμε εντοπίσει».
Με πληροφορίες από Reuters, Cbsnews.
Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler-385, του συστήματος επτά πλανητών που αποκαλύφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler/NASA/DANIEL RUTTER