Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ιωάννινα-Κακαβιά»… σε μονόδρομο

Εικόνα του άρθρου «Ιωάννινα-Κακαβιά»… σε μονόδρομο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2020, 21:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όπως έχουν έρθει πια τα πράγματα, η Ήπειρος ελπίζει να δει την Ιόνια οδό να φτάνει μέχρι την Κακαβιά μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., ενός ταμείου με ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί 32 δις ευρώ (από τα οποία τα 13 δις ευρώ θα είναι δάνεια).

Στο εθνικό σχέδιο δράσης σε επίπεδο υποδομών-αυτοκινητόδρομων, εκτός από το «Ιωάννινα-Κακαβιά», περιλαμβάνονται κι άλλα μεγάλα οδικά έργα όπως το βόρειο τμήμα του Ε-65.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε μεταβιβάσει το καλοκαίρι την αρμοδιότητα ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου, μετά από αίτημα της πρώτης, υπέβαλε τη Δευτέρα στο υπουργείο τον φάκελο του έργου. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ανέφερε ότι το «Ιωάννινα-Κακαβιά» είναι «ένα από τα τέσσερα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που περιλαμβάνονται στην πρώτη ελληνική πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να την εξετάσει την ερχόμενη Πέμπτη».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, όπως ευελπιστώ, τότε η Περιφέρεια θα αναλάβει άμεσα τις διαδικασίες για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου».

Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. δεν θα τελειώσουν γρήγορα. Εκτιμάται ότι πριν την άνοιξη δεν θα υπάρχουν οι τελικές εγκρίσεις για τα «ώριμα» έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι το οδικό αυτό τμήμα της Ιόνιας οδού έχει «ώριμη μελέτη», «η οποία, μετά από πέντε χρόνια αδράνειας, επικαιροποιήθηκε από την Περιφέρεια που την παρέλαβε πρόσφατα από το  υπουργείο Υποδομών και Δικτύων».

Το τμήμα «Ιωάννινα-Κακαβιά», μήκους 68 χλμ., έχει έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back