ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα-Κακαβιά: Το επόμενο όνειρο

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα-Κακαβιά: Το επόμενο όνειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2017, 20:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ημέρα που πίσω από τα μικρόφωνα της φωτογραφίας θα βρίσκεται ένας υπουργός που θα εγκαινιάζει το «ορφανό» τμήμα της Ιόνιας οδού προσδοκά πια η Ήπειρος. Πριν από μια δεκαετία, το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά έμεινε εκτός της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου. Από τότε, η Ήπειρος διεκδικεί την ολοκλήρωση του οδικού άξονα. Μια διεκδίκηση που έχει γίνει πιο δυναμική τα τελευταία χρόνια. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του τμήματος των 70 χλμ. μέχρι την Κακαβιά είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η πρόσφατη ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του υπουργείου  Υποδομών, ανεβάζει τον προϋπολογισμό στα 340 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει το έργο. Ο υπουργός  Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης του τελευταίου τμήματος της Ιόνιας, αναφερόμενος στο τμήμα Γιάννενα-Κακαβιά, τόνισε ότι το έργο της σύνδεσης της Ιόνιας και της Εγνατίας οδού με την Κακαβιά και την Αλβανία «το χρωστάμε στην Ήπειρο».  

Το υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι μπορεί να βρει πόρους για την κατασκευή του δρόμου αυτού μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες ανέφερε συγκεκριμένα ότι «μέχρι τέλη του χρόνου μπορεί να έχουμε ευχάριστα νέα». Όπως είπε, με την ΕΤΕπ υπάρχει μια ανοιχτή ατζέντα θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι ο οδικός άξονας Γιάννενα-Κακαβιά και ο άξονας Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα.

Την ανάγκη συνέχισης της Ιόνιας μέχρι την Κακαβιά έθεσαν και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας.

Ο κ. Γκόλας (σ.σ. ο δήμαρχος απουσιάζει), αφού χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το έργο της Ιόνιας για την Ήπειρο σε αναπτυξιακό και τουριστικό επίπεδο, ξεκαθάρισε ότι «για μας η πλήρης ολοκλήρωση του έργου θα έρθει, όταν ο άξονας φτάσει μέχρι την Κακαβιά. Ελπίζουμε το υπουργείο να έχει σύντομα θετικά νέα για τον άξονα αυτόν...».

Ο κ. Καχριμάνης, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ανέφερε ότι «έχουμε κρατήσει ένα ποσό όχι μόνο για τον άξονα Γιάννενα-Κακαβιά αλλά και για τη σύνδεση της Ιόνιας με την Κακαβιά». Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προβλέψει ένα ποσό 10 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του τμήματος Καλπάκι-Γέφυρα Αγίων, αλλά και ένα ποσό 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός μικρού τμήματος 4 χλμ. στη σύνδεση Ιόνιας-Πρέβεζας μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» του ΕΣΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
Θοδωρής Λίτσι
Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε. Μακάρι!!!!! Αν όντως πάει ο δρόμος μέχρι τα σύνορα, τότε έχουν γίνει όλες οι δουλειές. Να το βάλουν κάτω το θέμα και να φέρουν σε πέρας το έργο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back