Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Οργή για την επίσκεψη ακροδεξιού υπουργού στην Πλατεία των Τζαμιών

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Οργή για την επίσκεψη ακροδεξιού υπουργού στην Πλατεία των Τζαμιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2023, 01:15
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής καταδίκη και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η επίσκεψη του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών, την οποία χαρακτηρίζουν «πρόκληση άνευ προηγουμένου».

Ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και προσωπικότητα της ακροδεξιάς, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μετέβη σήμερα στην Πλατεία των Τζαμιών -ιερό τόπο τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που αποτελεί συχνά εστία έντασης-,παρά τις απειλές της παλαιστινιακής Χαμάς.

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι απαράδεκτη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι δεσμευμένος στην «αυστηρή διατήρηση του status quo» στο τέμενος Αλ Άκσα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του γραφείου του, στον απόηχο της επίσκεψης στην Πλατεία Τεμενών του ακροδεξιού υπουργού Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Η Ιορδανία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στο Αμάν για να διαμαρτυρηθεί για την «εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα» στην Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με τη σειρά του τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ για τις «προκλητικές ενέργειες κατά του τεμένους Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν επίσης την επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ στην Πλατεία των Τζαμιών


Ιερός τόπος

Ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το ισλάμ και ο πιο ιερός τόπος για τους Εβραίους, που τον αποκαλούν Όρος του Ναού, η Πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, τον οποίο κατέλαβε και έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Βάσει του ιστορικού στάτους-κβο οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκέπτονται την πλατεία συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν μπορούν να προσευχηθούν εκεί. Όμως τα τελευταία χρόνια αυξανόμενος αριθμός Εβραίων, συχνά εθνικιστών, προσεύχονται εκεί μυστικά, μια κίνηση την οποία οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν «πρόκληση».

Ο Μπεν Γκβιρ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Πλατεία των Τζαμιών επανειλημμένα όταν ήταν βουλευτής, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να μεταβεί στο σημείο και ως υπουργός.


«Σιδηρά πυγμή»

Το 2000 η επίσκεψη στην Πλατεία των Τζαμιών του Αριέλ Σαρόν, τότε επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης του Ισραήλ, είχε θεωρηθεί πρόκληση από τους Παλαιστίνιους. Την επομένη αιματηρές συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίες αποτέλεσαν την αρχή της δεύτερης Ιντιφάντας (2000- 2005).

Τον Μάιο του 2021 βίαια επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και κυρίως στην Πλατεία, αποτέλεσαν την αρχή ενός πολέμου 11 ημερών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Το Όρος του Ναού είναι ο πιο σημαντικός τόπος για τον λαό του Ισραήλ, στηρίζουμε την ελευθερία κίνησης για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, αλλά και οι εβραίοι θα ανεβαίνουν στο Όρος του Ναού και όσοι εκτοξεύουν απειλές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σιδηρά πυγμή», υπογράμμισε ο Μπεν Γκβιρ.

Ο Μπεν Γκβιρ, που ζει σε έναν από τους πιο ακραίους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έγινε υπουργός του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2022 στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπερασπίζεται την προσάρτηση από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης, όπου ζουν 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και 475.000 Ισραηλινοί σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Επίσης τάσσεται υπέρ της μετακίνησης μέρος του αραβικού πληθυσμού του Ισραήλ προς γειτονικές χώρες και συχνά μεταβαίνει σε περιοχές όπου επικρατεί ένταση, οξύνοντας την κατάσταση, όπως καταγγέλλουν επικριτές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters. Φωτογραφία: Twitter

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back