Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Όμηρος» των ακροδεξιών συνεταίρων ο Νετανιάχου

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: «Όμηρος» των ακροδεξιών συνεταίρων ο Νετανιάχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2024, 18:33
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο ακροδεξιοί ισραηλινοί υπουργοί απείλησαν να παραιτηθούν και να ρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εάν αυτός αποδεχθεί την ειρηνευτική πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή την πρόταση τριών φάσεων, όπως είπε, του Ισραήλ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, η οποία θα συνδυάζει την απελευθέρωση των ομήρων με μια «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Χαμάς έχει υποβαθμιστεί σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει το είδος της επίθεσης που παρατηρήθηκε στις 7 Οκτωβρίου και η οποία πυροδότησε τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα.

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε, μια σαφής ένδειξη ότι - όσον αφορά τον ίδιο - οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ έχουν επιτευχθεί.

Αλλά τα δύο πιο εξέχοντα ακροδεξιά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, κατέστησαν ρητά σαφές ότι απορρίπτουν την άμεση κατάπαυση του πυρός. 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι δεν είναι ούτε αυτός έτοιμος, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πρόταση του Μπάιντεν.

Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Νετανιάχου επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε μια συμφωνία-πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, ο Όφιρ Φολκ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νετανιάχου, δήλωσε ότι η πρόταση του Μπάιντεν ήταν «μια συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε - δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά θέλουμε πολύ να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, μεταξύ των οποίων «η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης», δεν έχουν αλλάξει.

Η Χαμάς χαιρέτισε προσωρινά την πρωτοβουλία του Μπάιντεν.

«Η ομιλία του Μπάιντεν περιελάμβανε θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτό να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας», δήλωσε το Σάββατο στο Al Jazeera ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν.

Η Χαμάς θέλει εγγυημένο τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα, απόσυρση όλων των δυνάμεων εισβολής, ελεύθερη μετακίνηση για τους Παλαιστίνιους και βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

Στο μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ, καλώντας τον Νετανιάχου να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back