Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς γράφτηκε το τέλος της προεδρικής εκστρατείας του Μπάιντεν

Εικόνα του άρθρου Πώς γράφτηκε το τέλος της προεδρικής εκστρατείας του Μπάιντεν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2024, 11:19
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς γράφτηκε το τέλος της προεδρικής εκστρατείας του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024, μετά την κακή του απόδοση σε ένα ντιμπέιτ τον Ιούνιο με τον Ντόναλντ Τραμπ, που οδήγησε σε ερωτήματα από το Δημοκρατικό Κόμμα και άλλους σχετικά με την ηλικία του, τη γνωστική του υγεία, την ικανότητά του να νικήσει τον Τραμπ και το αν θα μπορούσε να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία.

Ακολουθεί μια ματιά στο πώς η εκστρατεία του Μπάιντεν κατέληξε σε αυτή την ιστορική απόφαση να τερματίσει την υποψηφιότητα του Μπάιντεν για δεύτερη θητεία.

Η πρώτη συζήτηση

Ο Μπάιντεν, ο οποίος στα 81 του χρόνια είναι ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία, είχε ήδη αντιμετωπίσει ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του πριν από το ντιμπέιτ του CNN με τον Τραμπ στις 27 Ιουνίου. Ωστόσο, η επίδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ αύξησε τα ερωτήματα όχι μόνο για την ικανότητά του να κερδίσει τον Τραμπ, αλλά και για την ικανότητά του να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος για άλλη μια θητεία.

Η εμφάνισή του -που αμαυρώθηκε από βραχνή φωνή, συχνά μπερδεμένες απαντήσεις και έλλειψη ισχυρών επιθέσεων κατά του Τραμπ σε βασικά ζητήματα- άφησε ορισμένους Δημοκρατικούς να ζητούν την παραίτησή του.

Οι δημοσκοπήσεις προκαλούν περαιτέρω ερωτήματα

Το ντιμπέιτ έβλαψε γρήγορα την εκστρατεία του Μπάιντεν. Οι δύο υποψήφιοι ήταν σχεδόν ισόπαλοι την ημέρα του ντιμπέιτ, σύμφωνα με τον εθνικό μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του 538. Μετά το ντιμπέιτ, ο Τραμπ προηγούνταν του Μπάιντεν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Εν μέσω του ελέγχου, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, την οποία ο Μπάιντεν υποστήριξε ως υποψήφια του κόμματός του στη δήλωση της Κυριακής με την οποία ανακοίνωσε το τέλος της υποψηφιότητάς του, είχε ήδη αναδειχθεί ως πιθανή κορυφαία υποψήφια για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν.

Σε δημοσκόπηση της Ipsos σχετικά με μια πιθανή αναμέτρηση μεταξύ της Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου, η Χάρις και ο Τραμπ ισοψήφησαν σχεδόν, με το 42% να την υποστηρίζει και το 43% να υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο

Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το CNN την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου διαπίστωσε ότι μια αναμέτρηση μεταξύ του αντιπροέδρου και του Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα το 45-47% μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ, σε σύγκριση με το 43%-49% μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ.

Ωστόσο, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου, η οποία ρώτησε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων εάν η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αντικαθιστούσε τον Μπάιντεν ως υποψήφιο, οι επιλογές των ψηφοφόρων ήταν 49-46%, Χάρις-Τραμπ, μεταξύ όλων των ενηλίκων και 49-47% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το 49% της Χάρις ήταν ελαφρώς καλύτερο από το 46% του Μπάιντεν, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικό προβάδισμα έναντι του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την εκστρατεία, εξηγεί τις επιδόσεις του

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ, απομάκρυνε την κακή του επίδοση.

«Ήταν ένα άσχημο επεισόδιο», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News στις 5 Ιουλίου. «Καμία ένδειξη σοβαρής κατάστασης. Ήμουν εξαντλημένος. Δεν άκουσα το ένστικτό μου όσον αφορά την προετοιμασία και... και μια κακή νύχτα».

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν είχε τον κατάλληλο καιρό και ότι «αισθανόταν απαίσια».

«Ρώτησα αν έκαναν τεστ COVID επειδή προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Έκαναν ένα τεστ για να δουν αν είχα ή όχι κάποια μόλυνση, ξέρετε, έναν ιό. Δεν είχα. Είχα απλώς ένα πολύ άσχημο κρυολόγημα», είπε ο πρόεδρος.

Όταν ο Στεφανόπουλος τον ρώτησε: «Τι συμβαίνει; Εάν πεισθείτε ότι δεν μπορείτε να νικήσετε τον Ντόναλντ Τραμπ, θα παραιτηθείτε;» Ο Μπάιντεν απάντησε: «Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: Εξαρτάται από το αν ο Παντοδύναμος Κύριος κατέβει και μου το πει αυτό, μπορεί να το κάνω».

Σε μια σχεδόν ωριαία ατομική συνέντευξη Τύπου στις 11 Ιουλίου, ο Μπάιντεν επέμεινε ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να νικήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο και δήλωσε ότι παραμένει στην κούρσα παρά την κλονισμένη επίδοσή του στο ντιμπέιτ.

Όταν ρωτήθηκε αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει αν η ομάδα του παρουσίαζε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να χάσει, είπε: «Όχι, εκτός αν επέστρεφαν και έλεγαν: Δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις». Κανείς δεν το λέει αυτό. Καμία δημοσκόπηση δεν το λέει αυτό».

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πυροβολήθηκε στο αυτί σε απόπειρα δολοφονίας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια στις 13 Ιουλίου.

Μετά τον πυροβολισμό, καθώς και το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων την επόμενη εβδομάδα, η δημοτικότητα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους Αμερικανούς αυξήθηκε, ενώ η πλειοψηφία των Αμερικανών επιθυμούσε την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos.

Το ποσοστό εύνοιας του Τραμπ αυξήθηκε στο 40% μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό εύνοιάς του σε τέσσερα χρόνια δημοσκοπήσεων του ABC News/Ipsos. Για τα περισσότερα από τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυμαινόταν στο χαμηλό έως μεσαίο 30%.

Το υψηλότερο ποσοστό της τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν 42% τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News/Washington Post που διεξήχθη τότε. Ταυτόχρονα, περίπου οι μισοί Αμερικανοί, το 51%, βλέπουν σήμερα τον Τραμπ δυσμενώς, σύμφωνα με αυτή την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν αγωνίζεται εν μέσω ερωτήσεων

Το ABC News μετέδωσε ότι η υποστήριξη του Μπάιντεν από τους ηγέτες του κόμματος άρχισε να καταρρέει, καθώς δημοσιεύτηκαν πληροφορίες ότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί μίλησαν μαζί του και με την εκστρατεία του για τις επιδεινούμενες προοπτικές επανεκλογής.

Στις 11 Ιουλίου, η εκστρατεία του Μπάιντεν άρχισε να δοκιμάζει μετωπικές αναμετρήσεις της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο ABC News πηγή που γνωρίζει τη στρατηγική.

Η Πελόζι μίλησε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν περίπου την ίδια περίοδο, λέγοντας στον πρόεδρο ότι η ίδια και άλλα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος ανησυχούσαν για την παραμονή του στην κούρσα, επιβεβαίωσε πηγή στο ABC News.

Ο Σούμερ είχε επίσης συνάντηση με τον Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα. Μια καλά πληροφορημένη πηγή που βρίσκεται κοντά και στους δύο άνδρες δήλωσε στο ABC News ότι η Σούμερ έκανε λόγο για το ότι θα ήταν καλύτερο αν ο Μπάιντεν αποσυρόταν από την προεδρική κούρσα του 2024.

Ωστόσο, στις 19 Ιουλίου, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία για να συνεχίσει να τα βάζει με τον Τραμπ μετά τη διάγνωση του COVID-19.

«Ανυπομονώ να επιστρέψω στην προεκλογική εκστρατεία την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσω να εκθέτω την απειλή της ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ Project 2025, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξω το δικό μου ιστορικό και το όραμα που έχω για την Αμερική: ένα όραμα όπου σώζουμε τη δημοκρατία μας, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου, το 60% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να εγκαταλείψει την κούρσα για την επανεκλογή του.

Ο Μπάιντεν αποσύρεται σε μια ιστορική κίνηση

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε την Κυριακή ότι θα «παραιτηθεί».

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας», έγραψε, εν μέρει, σε επιστολή που αναρτήθηκε στο Χ. «Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου».

Σε άλλη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάιντεν έδωσε την «πλήρη υποστήριξη και υποστήριξή» του στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για να είναι υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Με πληροφορίες από ABC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back